Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23586 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Guille Álvarez / Unsplash

Японські медіа та аналітики відзначають безпрецедентну підтримку, яку українським біженцям надає Японія — країна, відома своєю закритістю до мігрантів.

Зараз до островів прибули понад 400 українців, які тікають від війни. Двадцятеро з них прилетіли п’ятого квітня з Польщі на урядовому літаку разом із міністром закордонних справ Йосімасою Хаясі. Це дуже незвичний для Японії рівень уваги для біженців.

Лише четверо з сотень прибулих українців не мають у Японії родичів або знайомих, зазначає Асахі. Так, одна з українок, що прилетіла до Токіо разом з сином-підлітком, була ученицею японки, що давала уроки чайної церемонії в СРСР.

Тих, хто не має зв’язків, тимчасово селять у готелях. Майже 700 приватних компаній та державних адміністрацій висловили бажання підтримати евакуйованих українців житлом або працевлаштуванням. Деякі японці готові селити біженців у себе вдома.

Уряд виплачуватиме українським біженцям 2400 єн (600 гривень) на день протягом шести місяців. Окремо покриватимуть витрати на медицину, навчання дітей у школі, послуги перекладачів та уроки японської мови, повідомляє Japan Today.

Прибулим видають короткострокові візи, але днями надали можливість оформлювати довгострокові з дозволом на роботу в Японії протягом року. Також можна податися на статус біженця, що полегшує отримання посвідки на постійне проживання.

Попри брак робочої сили та старіння населення Японія зазвичай обережно ставиться до мігрантів. Позаторік країна прийняла лише 47 біженців — менш як 1% від усіх, хто намагався отримати притулок. Тепер же, згідно з опитуваннями, майже 90% японців підтримують рішення уряду приймати людей з України.

Експерти, опитані Reuters, вважають, що значну роль відіграють суперечки між Японією та Росією, яка окупувала Курильські острови у 1945 році. Крім того, в Японській асоціації біженців зауважують, що для японців важить «європейськість» українців — багато хто дзвонить і каже, що хочуть допомагати лише українським біженцям, а не людям із Сирії або М’янми.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button