Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Людмила Козак. Фото: Єлизавета Серватинська

Працівники ЧАЕС налякали окупантів, які взяли їх в полон на станції, що арка над реактором без електрики вибухне протягом 14 годин, якщо ті не дадуть їм дизель. Про це розповіла працівниця станції Людмила Козак в інтерв’ю «Суспільному».

«Десь біля 3-ї години ми побачили у свої камери, як на станцію залазять “чорні чоловічки”. Лізли із усіх дир. Зламали наше обладнання. Наші військові вже зайняли позиції, були готові йти у бій. Далі між ними були перемовини. Росія запропонувала здатись. Потім сказали всім зайняти робочі місця. З того часу ми більше їх не покидали і працювали, працювали, працювали», – розповіла Козак.

Персонал станції спав по черзі: працювали та відпочивали по декілька годин, в ніч залишалась одна людина. Вони спали у кріслах, на підлозі чи столі. Харчувались зі складів станції, гуманітарку, яку давали окупанти, вони не брали.

За її словами, ротація у росіян була майже кожні два-три дні. На території ЧАЕС були БТРи, вантажівки, зброя, гранати, міни. Також вони відібрали всю техніку та зброю, яка була на станції.

«На наших “Козаках” вони розмальовували свої букви, забрали і їх. Вони були у шоці від наших “Козаків”. У них такої техніки немає, вони охали і ахали: звідки ви це взяли? Україна такого не може мати. Від нашого обладнання у них був шок», – розказала Людмила.

Коли зникла електрика, російські військові почали возити із Гомеля дизель, зливали його з свого транспорту. За її словами, працівники станції їх залякали, що у них є 14 годин, «після чого арка взлетить в повітря і будемо всі зустрічатись на небі».

Окупанти використовували станцію як базу відпочинку: «Приїхали, поїли і знову на Київ. Тут же бомбити ніхто не буде».

Чорнобильську станцію війська РФ захопили в перший день повномасштабного вторгнення. Другого квітня на ЧАЕС було піднято прапор України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button