Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Tetiana SHYSHKINA / Unsplash

Центр досліджень економічної політики опублікував проєкт плану відновлення України після війни. Серед авторів — економісти Стокгольмської школи економіки, Університету Берклі, МТІ, Гарварду, паризької Школи політичних досліджень, Женевського інституту міжнародних відносин, а також Тимофій Милованов з Київської школи економіки.

Financial Times пише, що Європа зараз зобов’язана зробити для України те саме, що США зробили для Європи після Другої світової, коли впровадили план Маршалла. «Ми не маємо чекати, коли у країні запанує мир: відновлення мусить готуватися же зараз», — підкреслює видання.

Планом Маршалла називали ухвалену в США програму економічної допомоги європейськи державам після Другої світової війни, що діяла у 1948-1952 роках. Допомогу пропонували й СРСР, але Сталін відмовився. За чотири роки США передали на відновлення Європи понад 13 мільярдів доларів. Найбільшу допомогу отримали Франція та Велика Британія.

Автори проєкту відновлення України спиралися на план Маршалла, досвід об’єднання Німеччини та програми відбудови Іраку й Афганістану, а також відновлення територій, постраждалих від стихійних лих.

Вони переконані, що базова складова успіху відновлення — це модернізація країни. Для цього слід дотримуватися шести принципів:

  1. Підготувати Україну до вступу в ЄС. Як приклад інтеграції до Європи автори пропонують будувати залізничні колії європейського стандарту (зараз вони відрізняються шириною). Ще один приклад, який вже реалізовано 16 березня, хоч ця подія й минула майже непоміченою на тлі новин про воєнні дії, — синхронізація української енергосистеми з європейською ENTSO-E.
  2. Заснувати незалежний координаційний орган, який фінансуватиметься Євросоюзом.
  3. Залишити Україні достатню свободу прийняття рішень.
  4. Стимулювати приплив міжнародного капіталу та передачу технологій.
  5. Надавати перевагу грантам, а не позикам.
  6. Дотримуватися принципів безвуглецевої економіки, яка мінімально залежатиме від викопного палива. Це передбачає екологічний транспорт, енергоефективне житло тощо.

Процес відновлення складатиметься з трьох етапів, перший з яких — аварійне реагування. Так, у перший рік дії плану Маршалла 60% американської допомоги Європі пішло на їжу; для України, багатої не зернові, ця частка буде меншою. Далі йде відновлення критичної інфраструктури та сервісів. Заключний етап — закладення фундаменту для сталого розвитку.

Кошторис такого плану сягатиме 200-500 мільярдів євро. Financial Times вважає, що це навіть занижена оцінка. «Однак Євросоюз не має розглядати це як витрати. Європейські компанії будуть залучені до відбудови інфраструктури, житла, транспорту тощо», — зауважує видання. Крім того, це й інвестиція в європейську безпеку та цінності.

«Долучення 44 мільйонів людей до ліберальної демократії та соціально-ринкової економіки буде історичним досягненням, порівнянним з післявоєнним об’єднанням континенту та власне планом Маршалла», — вважає видання.

Читайтете також: Українські економісти розповіли, яким бачать «план Маршалла» для України

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button