Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Укрінформ

У селищі Іванків на Київщині унаслідок російських обстрілів згорів історико-краєзнавчий музей, де були картини української художниці Марії Примаченко. Роботи врятував сторож музею Анатолій разом зі своєю дружиною Наталією, повідомляє проєкт Ukrainian Witness.

Снаряд російських окупантів влучив у будівлю в ніч на 28 лютого, в результаті чогось почалась пожежа. Тоді картини почав виносити сторож музею разом зі своєю дружиною. Попри те, що вогонь розростався, а ворожі постріли не минали, вони намагались врятувати усе.

«Град ударив і почало горіти. Ми не знаємо, що робити далі. Вирішили, що треба спасати. Вибили скло і почали виносити під обстрілами. Стріляли, а ми виносили картини в цей час. А що ще було робити?”, – розповідає Анатолій.

Пожежа в музеї в Іванкові. Фото: скрін з відео

Чоловік розповідає, що живе ближче за всіх до музею і «було б соромно, якби все згоріло, а він «нічого не зробив би».
Директорка департаменту культури Іванківської громади Надія Бірюк розповіла, що роботи Марії Примаченко зберігали 16 років і показували тільки на великих виставках.

Роботи Марії Примаченко в Іванкові. Фото: Влада Литовченко

Нині картини художниці знаходяться у надійному місці, але за межами Іванківської громади. Будівлю музею обіцяють відновити найближчим часом.

Читайте також: У Маріуполі росіяни знищили музей Архипа Куїнджі. Там зберігались оригінали відомих художників

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button