Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23645 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: David Peinado / Unsplash

Починаючи з 18 березня у Великій Британії запрацювала схема допомоги біженцям Homes for Ukraine, яка заохочує британців селити в себе українців. Господарі мають можливість отримувати щомісячно по 350 фунтів за надання прихистку протягом шести місяців.

Наразі за програмою отримано понад 43 тисячі заявок, хоча Велика Британія поки що видала лише 12,5 тисячі віз для українських біженців. Людей, які змогли в’їхати до королівства за цими візами, ще менше — 1,2 тисячі. Уряд уже критикують за бюрократичні труднощі та надто повільний процес надання прихистку.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців висловило занепокоєння тим, що програма може бути використана для зловживань, адже процес підбору господарів і гостей майже не контролюється. Наголошується на важливості селити жінок та матерів з дітьми до родин або пар, а не до самотніх чоловіків.

«Невибіркове підселення може призвести до зростання ризиків, з якими стикаються жінки, які вже травмовані втратою домівки, розлукою з рідними та пережитим насильством», — цитує BBC речника УВКБ ООН.

16 правозахисних організацій, які займаються справами біженців, спрямували листа до міністерства громад, в якому схарактеризували програму Homes for Ukraine як потенційно небезпечну. Вони навіть назвали британську програму з поселення українців «тіндером для сутенерів». Мовляв, впроваджена урядом схема нагадує алгоритм Tinder, де користувачі «свайпають» кандидатів вліво чи вправо, повідомляє The Guardian.

Днями The Times опублікувало розслідування: репортерка під прикриттям удавала біженку з України й отримала непристойні пропозиції від британців.

У відповідь британський уряд запевняє, що місцеві інспектори перевіряють умови, в яких селять переселенців з України. Серед умов самої програми Homes for Ukraine також наголошується, що українців не можна розмістити просто на дивані у спільному приміщенні — обов’язково має бути окрема кімната, а також доступ до санвузлів і кухні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button