Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Десятки художників, дизайнерів й архітекторів беруть участь у челенджі Re:Create UA, який запустили Український інститут майбутнього та Art Directors Club Ukraine.

Ідея полягає в тому, щоб обрати одну з запропонованих будівель, зруйнованих російськими ракетами й артилерією, та уявити проєкт її реконструкції. Про реалізацію наразі не йдеться, це своєрідний брейнстормінг.

Конкурс триватиме до шостого травня. Потім організатори виставлять всі роботи на голосування.

Автор ескізу реконструкції Харківської ОДА Антон Тончев пропонує відреставрувати фасад в оригінальному вигляді, але позначити відновлені фрагменти будівлі за допомогою фосфоресцентних матеріалів. Завдані війною «рани» ставатимуть видимими вночі.

«Ми вирішили, що не хочемо приховувати свої шрами. Що їх треба якось побачити, щоб ми пам’ятали, що саме їх викликало. Принаймні вночі, коли світ мирно спить. Відреставровані фрагменти фасаду були виготовлені з фосфоресцентних матеріалів, що поглинають світло вдень і випромінюють його вночі. Фронтони і карнизи, місце, де ракета вдарила в основу будівлі — всі нові елементи світяться вночі. Осколкові шрами на фасаді перетворилися на зірки», — пише автор концепції.

Нагадаємо: архітекторка-реставраторка Юлія Фролова вважає, що Харківську ОДА реально реставрувати.

Інша учасниця челенджу Ольга Нетреба уявила реконструкцію житлового будинку в центрі Бородянки.

«На руїнах житлового будинку в Бородянці пропоную зробити багатофункціональний простір, де можна буде проводити лекції, зустрічі, культурні заходи, виставки. Частину будівлі, яка не обвалилася, я залишила недоторканою. Щоб на контрасті з новою та сучасною спорудою вона нагадувала про те, що сталося», — описує авторка, підкреслюючи, що ця робота — ескіз, роздуми на тему.

Інтер’єр простору багатофункціонального центру в Бородянці. Візуалізація: Ольга Нетреба

Корпус Каразінського університету в Харкові різні автори пропонують або реставрувати, або повністю перебудувати.

ТРЦ Ретровіль у Києві, в який влучила російська ракета 20 березня:

Читайте також: Як відбудована після Другої світової війни Варшава стала кращою?

Є й такі пропозиції:

    

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button