Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: t.me/hueviykharkov

Вранці 17 квітня на проспекті Григоренка в Харкові демонтували бюст радянського маршала Георгію Жукову.

«Усе сталося миттєво, близько 11:00. Під’їхали дві машини з військовими. Зняли бюст, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розбираємося», — сказала Суспільному голова адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій. 

Бюст демонтував харківський спецпідрозділ Kraken. Відео опублікував командир Костянтин Немічев. Бюст повалили за допомогою самоскида, а потім вивезли на звалище.

Скриншот з відео

Ці дії Немічев пояснив тим, що Жуков — кумир Путіна, а також відповідальний за смерті 400 тисяч українців, репресії, розстріли та мародерство.

Пам’ятник Жукову вже зносили у червні 2019 року, але міська влада його відновила, виступаючи проти демонтажу. Також і Геннадій Кернес, і Ігор Терехов оскаржували перейменування проспекту Жукова на проспект Петра Григоренка.

Скриншот з відео

Георгій Жуков був уславлений як полководець Другої світової війни. При цьому сучасники відзначали фактично повне його нехтування життям своїх же солдатів — наприклад, мінні поля «розміновували» піхотинцями. Серед рядових він отримав прізвисько М’ясник.

Щоб попередити дизертирство, солдатам погрожували вбивством родин. До сил, які здійснювали форсування Дніпра, зганяли ненавчених українських селян без військової форми та майже без зброї — у покарання за перебування в окупації. Після взяття Берліна сам Жуков вивозив з Німеччини коштовності, золото й срібло, антикварні речі тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button