Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: МОЗ

Хірурги київської лікарні «Феофанія» дістали кулю з серця українського військового, не зупиняючи орган, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

20-річний Володимир Гордієнко зміг врятуватися з російського полону третього березня. Через дев’ять годин допитів росіяни наказали йому та двом іншим українським бійцям сісти до автомобіля й рушити, а потім відкрили вогонь з автомата та гранатомета. У цій машині загинув двоюрідний брат Володимира.

Кадр із репортажу ТСН

Володимир добирався лісом два дні. Як стало відомо пізніше, він ішов із кулею в серці та пневмогемотораксом (скупчення газу в плевральній порожнині з одночасним підвищенням тиску в ній, відбувається поступовий колапс легені).

«Те, що пневмоторакс, вже зрозумів після марш-кидка до лісу, я зупинився і почав харкати кров’ю», — розповів він ТСН.

Першу лікарську допомогу йому надали в Малині. Згодом чоловіка обстежили в Житомирській обласній лікарні, де й з’ясувалося, що в області серця — сторонній предмет.

Фото: МОЗ

У Центрі інноваційної кардіохірургії при «Феофанії» виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок.

Сталевий сердечник увійшов зі сторони спини зліва від хребта, зламав 12-те ребро, викликав забій селезінки між діафрагмою і серцем, зайшов прямо в серце.

Таке поранення могло призвести до наскрізного отвору в серці. Також уламок міг мігрувати та спровокувати інсульт або втрату кінцівки.

Фото: МОЗ

Складна операція тривала п’ять годин. Лікарі оперували на працюючому серці за допомогою спеціальних стабілізаторів. За кілька годин після операції Володимир вже розмовляв, а на наступний день — ходив. Військового виписали напередодні його дня народження.

«Я кілька днів не вірив, що живий», — каже він.

Медики, які провели операцію на працюючому серці: в.о. керівник Центру інноваційної кардіохірургії Євген Пристай, лікарі-кардіохірурги Ігор Мартищенко та Петро Семенів, лікарі-анестезіологи Володимир Суський, Віталій Зітинюк, Максим Павловський та Кирило Хижняк.

Фото: МОЗ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button