Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олександр Мельничук

Російська армія в Київській, Чернігівській та Сумській областях знищила та зруйнувала понад 100 підприємств. Державні органи поки розробляють методику оцінки збитків, пише український Forbes.

У Київській області повністю знищено 28 підприємств, 42 – частково пошкоджені, каже голова гуманітарного напрямку обладміністрації Олексій Кулеба. Найбільші – заводи Coca-Cola та «Ветропак» – сплачували по 4–5 мільйонів гривень податків на місяць. Зруйновано Макарівський хлібозавод, кондитерську фабрику «Деліція».

У Сумській області руйнувань зазнали близько 30 великих підприємств та пів сотні магазинів «Споживспілки», говорить очільник регіону Дмитро Живицький. Наприклад, постраждав один із найбільших платників податків в області – фабрика групи Mondelez. Десятки постраждалих – у Чернігівській області. Зокрема, відомий виробник пластикової тари «Пласт-Бокс», Чернігівський завод радіоприладів та Автозавод.

Лакофарбовий завод «Полісан» у Сумах внаслідок дій окупантів отримав 300 мільйонів гривень збитків. У Київській області зруйновано два автозаправні комплекси «БРСМ-Нафта», п’ять пошкоджено та розграбовано, в Чернігівській – три, в Сумській – чотири.

Порахувати збитки зараз неможливо. Для цього потрібні дані всіх компаній та людський ресурс, якого не вистачає. Відшкодування збитків бізнесу за бюджетний кошт не передбачено. Є програма релокації, якою, за даними Мінекономіки, скористались уже три сотні підприємств. Підприємцям скасували понад 700 ліцензій та дозволів, знизили податки, прискорили митне оформлення вантажів та розширили програму пільгового кредитування «5–7–9%».

Мінекономіки та Фонд держмайна розробляють методику оцінки збитків для підприємств. Термін розробки – пів року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button