Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Josh Applegate / Unsplash

У 15 областях України та в Києві планують викуповувати і будувати соціальне житло для внутрішніх переселенців, яке лишатиметься у державній власності. Деталі програми повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Наразі переселенці, кількість яких вже перевищила два мільйони, потребують 600 тисяч квартир. Щоб забезпечити їх житлом, держава планує будувати з нуля, а також викуповувати вже готові квартири. Загальна вартість проєкту — попередньо, 69 мільярдів гривень.

Викуп квартир

Готові квартири, наголосив Тимошенко, викупатимуть тільки з ремонтом, сантехнікою та необхідними меблями. На інфографіці показано мінімальні зручності, які мають бути в квартирах, як викуплених, так і збудованих. Так, на кухні передбачено електроплиту з витяжкою, мийку, холодильник, стіл і стільці. У спальній кімнаті — лише матрац. У дитячій кімнаті — вбудований стіл для занять, стілець і полуторний матрац.

Інфографіка: Офіс президента

Наразі в роботі — понад 400 тисяч вже готових квартир, в які тільки треба завезти меблі. 1261 квартир обіціяють підготувати для заселення до липня, ще 17,5 тисячі квартир будуть готові на осінь.

Квартири держава планує викуповувати за низькими цінами. За попередніми розрахунками, які обговорювалися з забудовниками, — рекомендована вартість повністю обладнаної квартири не перевищуватиме 24 тисячі гривень за квадратний метр.

Нове будівництво

Для нового будівництва і викупу обрано Київ та 15 областей: Закарпатська, Львівська, Хмельницька, Київська, Івано-Франківська, Вінницька, Полтавська, Житомирська, Чернівецька, Дніпропетровська, Тернопільська, Черкаська, Волинська, Рівненська, Кіровоградська. Наразі в кожному регіону передбачено однакову кількість квартир — по дві тисячі на область.

Інфографіка: Офіс президента

Житлові комплекси налічуватимуть від трьох до п’яти поверхів. Площа — 50 тисяч квадратних метрів на один комплекс. У кожному ЖК обов’язково буде бомбосховище з окремими входами з різних будинків.

Квартири лишатимуться у власності держави. Щойно буде відбудовано втрачене переселенцями житло, ці квартири повертатимуться державі, і їх віддаватимуть тим людям, які були «історично» у великих чергах на отримання квартири.

Читайте також: Відбудова України – шанс на справедливу житлову політику. Якою вона має бути?

Протягом цього року держава планує надати понад 53 тисячі квартир, що закриє потребу 186 тисяч переселенців. Щодо нового будівництва, до кінця року планується побудувати 30 тисяч квартир загальною вартістю 36 мільярдів гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button