Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Дамба у 2017 році на Google Maps

Затоплення села Демидів, що на березі Київського водосховища, дозволило уповільнити просування російських військ далі на Київ. Про самопожертву громади пише The New York Times.

Росіяни зайшли в село в перші ж дні війни. Зі столицею цю територію сполучали дві переправи — міст із Козаровичів розбомбила російська артилерія, а дамбу у Демидові підірвали українські Збройні Сили 25 лютого. Більшість мешканців, судячи з матеріалу видання, про це не шкодують.

Затоплений Демидів і Козаровичі на супутниковому знімку Maxar

«Всі розуміють і ніхто зараз не шкодує. Ми врятували Київ», — каже пенсіонерка Антоніна Костюченко.

Вона вибачається за безлад у хаті, яку затопило майже по коліна. Дивиться на город, який більше нагадує озеро, й жартує, що час вирощувати рис.

«Воно було того варте», — вважає 60-річний охоронець Роман Биховченко.

Тактика «випаленої землі», як вважають оглядачі, серед яких співробітник американського Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі, — мала значний успіх для стримування російських військ на півночі країни в перші тижні. Цю ж тактику зараз застосовують у боях на східному фронті.

Зокрема, підірвані мости та дамби спонукали росіян будувати поряд із ними понтонні переправи, й українська артилерія заздалегідь готувалася вдарити саме по цих точках.

Затоплення Демидова й навколишньої території відіграло значну роль у поразці РФ під Києвом. Вода створила природний бар’єр для танків і змусила ворожі війська прямувати на засідки. Росіяни здійснили кількадесят безуспішних спроб перетнути річку Ірпінь під артилерійським вогнем.

До того ж Демидів не став полем бою. За даними старости села Олександра Мельниченка, за місяць окупації загинуло шестеро мешканців, будинки й магазини пошкоджено обстрілами. Але при цьому Демидів уникнув долі тієї ж Бучі.

Хоча чимало жителів нарікають на повільне відновлення, яке займе якщо не місяці, то щонайменше тижні, більшість об’єдналися для прибирання. Навіть серед води і бруду місцеві варять борщ і пригощають одне одного. Сусіди підвозять пальне для насосів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button