Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23560 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Кадр із відео

У блоці електроніки російського гелікоптера, збитого на початку вторгнення в районі Гостомеля, виявилася мертва миша. Її показав пресофіцер бригади швидкого реагування, який веде YouTube-блог під псевдонімом Харитін Старський.

Він зняв те, що лишилося від КА-52 «Алігатор». В Росії його називають «летючий танк». Російські ЗМІ та військове командування запевняли в тому, що гелікоптер — найвищої якості, не поступається американському «Апачу» й, зокрема, має невразливу хвостову частину — навіть якщо її відстрелити, він не впаде.

Старський знімає на відео рештки, в яких складно впізнати бойову машину останнього покоління. У блоці електроніки лежить здохла миша. Старський зауважує, що не певен, чи вона потрапила до блоку після падіння гелікоптера, чи жила там від початку.

Кадр із відео

Ще раніше військові експерти, серед яких офіцер армії оборони Ізраїля Ігаль Левін, звертали увагу на те, що в кабінах російських літаків є сторонні предмети, наприклад, пілоти дозволяють собі носити прикраси (ланцюжки на шиї), що мало б бути суворо заборонено.

Старський стверджує, що під час боїв за Гостомель принаймні два «невразливих» Ка-52 було збито просто зі стрілецької зброї.

«Ми ще підбили — ви будете здивовані — за допомогою стрілецької зброї два гелікоптери КА-52. Я би ніколи не повірив у це, якби не побачив на власні очі. За допомогою кулеметів і концентрованого вогню “стрілківки”. Один точно загорівся і підірвався, в мене є відео. Другий загорівся, не знаю, що далі з ним сталося», — зазначив він в інтерв’ю ізраїльському радіо.

Ще цілий Ка-52. Фото: Vitaly V. Kuzmin / Вікіпедія 

Загалом OSINT-група Oryx підтвердила втрату Росією щонайменше 12 гелікоптерів Ка-52.

Defense Express пише, що вторгнення в Україну оприявнило низку проблем «Алігатора», зокрема, довело, що гелікоптер легко прострілюється вогнем із гвинтівки або кулемета.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button