Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 26304 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Chelaxy Designs / Unsplash

Лікарі борються за життя двох киян із діагнозом ботулізм. Чоловіка та жінку пов’язує лише те, що обидвоє живуть на Троєщині та їли в’ялену рибу.

Чоловіка шпиталізували 22 квітня зі скаргами на сухість у роті, неможливість ковтання, виражену загальну слабкість, нудоту, здуття живота. Жінку — з такими ж симптомами та двоїнням в очах і неможливістю зробити глибокий вдих — 29 квітня.

Третього травня КМДА повідомляє, що пацієнти досі в складному стані. Зокрема, жінку перевели на штучну вентиляцію легенів.

У міській адміністрації застерігають від вживання домашньої консервації, в якій ви не впевнені, передусім купленої в сумнівних продавців. Інколи це можуть бути консервовані овочі та гриби, але найчастіше — в’ялені чи копчені у домашніх умовах м’ясо й риба. У жодному випадку не можна вживати в їжу консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Порушення зору поряд зі слабкістю — одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано із паралічем очних м’язів. Також серед перших симптомів: спрага, сухість слизових оболонок, відчуття «грудки» в горлі та болю під час ковтання. Згодом додається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.

Бактерії ботулізму вражають центральну та вегетативну нервову систему. Навіть у разі ранньої діагностики та шпиталізації гарантій виживання немає.

Спори бактерій надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Водночас зруйнувати ботулотоксин можна, якщо перед вживанням прогріти консерви до 100°С протягом 30 хвилин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button