Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: t.me/polkazov

Приблизно 600 людей загинули внаслідок бомбардування Маріупольського Драмтеатру 16 березня — такого висновку дійшли розслідувачі Associated Press. Це вдвічі більше число, ніж називалося досі.

Розслідування AP базується на свідченнях 23 врятованих і рятувальників. Журналісти ознайомилися з планами поверхів, фотографіями та відео, зробленими як до атаки, так і після, в також створили 3D-модель будівлі. Методологію оцінювали експерти.

Вже з перших днів облоги Маріуполя до Драмтеатру перебралися актори, постановники та адміністрація. Згодом будівлю стали використовувати як бомбосховище завдяки товстим стінам та просторій підземній частині. У місті без електрики та води театр лишався чи не єдиним місцем, де готували їжу й поїли гарячим чаєм. За тиждень до авіаударів з обох боків від театру написали великими літерами слово «Дети», напис було видно з супутника.

Дев’ятого березня кілька вагітних жінок перебралися до Драмтеатру після бомбардування пологового будинку, розташованого у кількох кварталах. Вагітним і жінкам з малими дітьми давали найкомфортніші кімнати на другому поверсі — як згодом виявилося, для багатьох це стало вироком.

Станом на 15 березня у будівлі ховалися приблизно 1200 людей. Вони ночували в офісах і гримерках, у коридорах, у підвалі. В концертній залі під куполом намагалися не спати, там зазвичай лишали котів й собак.

Вранці 16 березня о 10:00 російський літак скинув бомбу прямісінько на купол над сценою та польову кухню під стінами будівлі. Фахівці зі зброї вважають, що це була 500-кілограмова бомба, зважаючи на масштаб руйнувань.

На польовій кухні перебувало щонайменше сто людей, жоден не вижив. Кімнати та коридори були вщент забиті, приблизно одна людина на три квадратних метри. Загалом більшість свідків припускає, що у театрі перебувало приблизно 1000 людей, з яких вижило приблизно 200.

Не всі тіла було знайдено, що дозволило місцевому Червоному Хресту оцінити кількість жертв у менш як 500. Однак свідки вважають, що чимало загиблих в епіцентрі вибуху перетворилися на попіл. А ще деякі тіла могли прибрати росіяни.

Розслідувачі AP наголошують, що відкидають припущення, буцімто Маріупольський Драмтеатр знищили українські військові, або що там була військова база. Жоден свідок не висловив сумнівів у тому, що будівлю знищив російський літак, і що пілот чудово знав, що ціллю є цивільний об’єкт, що слугує бомбосховищем.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button