Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: пресслужба КМДА

У перші тижні війни, коли кияни масово виїжджали зі столиці на автомобілях і вулиці стали порожніми, екологи спостерігали «надзвичайно чисте повітря». Про це повідомив в інтерв’ю Вечірньому Києву голова Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

За розрахунками, автомобілі забезпечують щонайменше 70-85% усіх викидів у повітря в Києві. Решта припадає на стаціонарні джерела забруднення. За словами Возного, це гіпотеза, яку не підтверджували експериментально.

«На жаль, у нас саме за умов воєнного стану відбувся цей експеримент. І ми дійсно побачили, що при ситуації, коли багато машин залишили місто, повітря стало набагато чистіше — фактично 80%, які були в розрахунках, підтвердилися на практиці. При цьому стаціонарні джерела забруднення, такі як завод “Енергія”, ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 весь цей час працювали в штатному режимі», — зазначає він.

Начальник управління екології додає, що стан повітря погіршувався у дні, коли в Київській області тривали інтенсивні пожежі.

Мережа міської системи моніторингу повітря складається з п’яти основних станцій. Вони вимірюють пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень та формальдегід, а також метеорологічні показники. 

На додачу наприкінці 2021 року в усіх районах розмістили понад 40 індикативних пунктів. Крім пилу, діоксид сірки, оксид азоту тощо вони фіксують температуру, рівень вологості, атмосферний тиск та рівень шуму.

Система моніторингу продовжувала працювати весь час. Водночас на наступний день після початку бойових дій було обмежено доступ для користувачів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button