Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Заходи у Трептов-парку, 1982 рік. Фото: Вікіпедія

8-9 травня у Берліні очікують близько 50 демонстрацій, присвячених перемозі у Другій світовій війні. Проросійські діячі вже котрий рік активно використовують ці дати для пропаганди й особливе занепокоєння берлінської поліції викликає ризик провокацій на тлі російського вторгнення в Україну.

Щоб знизити ризики, муніципалітет заборонив використовувати на пам’ятних заходах не лише символіку СРСР, «ЛДНР» та Росії, зокрема літери V і Z, — але й українські прапори та українські військові пісні.

«Можна зрозуміти зусилля поліції щодо забезпечення безпеки. Але той факт, що нація-жертва та злочинці прирівнюються одне до одного, просто обурливий», — коментує український посол у Берліні Андрій Мельник.

Однак ідеться лише про меморіали Другої світової війни у ці два дні, на решті території міста українська символіка не заборонена.

Реконструкція СРСР у Трептов-парку

Роками емігранти з СРСР та прихильники Росії збираються на 9 травня у берлінському Трептов-парку, де розташовано великий меморіал загиблим радянським солдатам. Значна кількість людей приходять із радянськими прапорами, георгіївськими стрічками, вдягнені у військові строї Червоної армії. Після 2014 року до цієї симоволіки додалися прапори «Новоросії» та «ЛДНР». Деякі акції організує російське посольство, наприклад, з’їзди пропутінського ультраправого байкерського клубу «Нічні вовки».

Цьогоріч, як пишуть місцеві медіа, проросійські групи готуються влаштувати у Трептов-парку масштабне пропагандистське шоу, яке транслюватимуть на російському телебаченні. Серед організаторів — телеграм-канали Putin Fanclub, Russländer & Friends, Русские в Германии, Поддержка Русскоязычных тощо.

Читайте також: У Берліні влаштували проросійський автопробіг. Організатору вже «вбили бізнес»

Порядок денний виглядає так: вторгнення в Україну є історичним продовженням «великої вітчизняної війни», коли росіяни боролися з фашизмом.

Чому росіяни святкують День перемоги 9-го, а не 8-го?

Капітуляція нацистської Німеччини була підписана о 23:01 восьмого травня 1945 року. Однак Йосип Сталін, бажаючи закріпити контроль над східним фронтом, домігся вторинного підписання капітуляції вже після опівночі. Це сталося у будівлі в районі Карлгорст, де зараз розташовано музей Другої світової.

У Західній Німеччині День перемоги не святкували з доволі очевидних причин — дата поєднувала в собі звільнення від нацизму та поразку у війні. У НДР офіційним державним святом було 8 травня. Зараз у Німеччині це звичайний день, і німці — як це показано у репортажі DW — не надто розуміють, чому росіяни так міцно тримаються за минуле.

«Перемога Радянського союзу над нацистською Німеччиною стала використовуватися для виправдання нападу на Україну 24 лютого. Таким чином, 9 травня втратило свою функцію як історичне нагадування про страждання мільйонів людей і перетворилося на агресивний інструмент путінської пропаганди», — вважає експерт з російської політики та дезінформації Інго Маннтойфель.

На тлі вторгнення в Україну Берлін намагається все більше дистанціюватися від проросійських святкувань. Так, музей Другої світової війни Карлгорст днями прибрав зі своєї назви «німецько-російський». На вході зараз висить український прапор.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button