Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олег Тоцький / tov-tob.livejournal.com

Київський метрополітен продемонстрував безвідповідальність, вирішивши перейменувати низку станцій за допомогою швидкого онлайн-опитування, вважає дизайнер Агентів змін, фахівець із навігації Олександр Колодько.

З ініціативою переназвати кілька станцій, пов’язаних із Росією та Білоруссю, виступив начальник метрополітену Віктор Брагінський. Варіанти запропонували користувачі фейсбуку, і 15 квітня було запущено онлайн-голосування, яке тривало два тижні.

«Голосування через гугл-форму — це, звичайно, прикол якийсь. Ще після першого поста про перейменування станцій я повідомила прес-службі метро, що можна голосувалку зробити в Київ Цифровий. Це буде об‘єктивно, бо є верифікація людини і не можна накрутити», — коментує процес депутатка Ксенія Семенова.

За результатами опитування вирішили перейменувати «Берестейську» на «Бучанську», «Площу Льва Толстого» — на «Василя Стуса», «Героїв Дніпра» — на «Героїв України», «Мінську» — на «Варшавську», а «Дружби народів» — на «Ботанічну». Пропозицію ще має розглянути комісія Київради.

Чи не найбільше питань у критиків перейменування викликає станція «Бучанська». Зокрема, згадують пропозицію замінити назву станції «Дорогожичі» на «Бабин Яр», яку торік висував Меморіальний центр Голокосту.

«Ми готові ось так вшановувати трагедії? Уявіть станції Голодомору, Голокосту, Розстрілу, Вбивств… Сумно? Ми готові називати станції метро “на честь” наших великих трагедій/поразок?», — запитує головний редактор «Главкома» Микола Підвезяний.

Колодько вважає, що цей варіант взагалі не слід було додавати до опитувальника.

Окрему увагу він звертає на те, що назви станцій метро виконують важливу навігаційну роль у місті — топоніми допомагають розуміти місцевість. Натомість, якщо варіанти схвалять, біля Мінського масиву з’явиться станція метро «Варшавська», в той час, як біля Варшавського масиву (нова забудова на Виноградарі) незабаром буде збудовано станцію метро з іншою назвою. 

Вже зараз у Києві є плутанина з різними топонімами на честь Тараса Шевченка — метро, площа, бульвар, провулок, парк, університет, всі розкидані по різних локаціях.

«Потім ці бездумно нашвидку вибрані назви будуть жити у просторі дуже довго. Такий підхід дуже безвідповідальний до середовища. Не кращий за хаотичну забудову, — вважає Колодько. — Найменуванням мають займатись хоча б якісь експерти, які розуміють і бачать загальну картинку: що на що може вплинути. І цей процес має бути разом з перейменуванням вулиць, оскільки все зв’язано».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button