Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23578 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Shengpengpeng Cai / Unsplash

Шанхай шостий тиждень перебуває на жорсткому локдауні попри зменшення кількості випадків COVID-19. Минулого тижня обмеження почали знімати, однак цими вихідними жителі чотирьох із шістнадцяти районів міста отримали сповіщення про те, що карантин стане ще жосткішим.

Всередині квітня кількість випадків на добу в 25-мільйонному мегаполісі перевищувала 25 тисяч, а зараз знизилася до трьох тисяч, причому переважно безсимптомних. Однак влада Китаю вимагає досягнути нульової захворюваності.

В окремих районах людям заборонено не лише виходити з квартири, але й замовляти доставку їжі.

Відбувати вдома карантин не можна. Людей з позитивним тестом на коронавірус силоміць забирають до карантинних центрів. Ба більше — є випадки, коли на карантин відправляли весь будинок, де було виявлено одного хворого. 

Значного розголосу здобуло відео суперечки з «ковідною поліцією», яка хоче забрати на карантин здорових людей — лише тому, що їхній сусід заразився.

«Ви не можете робити що хочете, це не Америка, це Китай», — заявляють працівники.

З відео, що публікуються у соцмережах, випливає, що людей в карантинних центрах змушують віддавати ключі від квартири, щоб працівники обробляли приміщення дезінфекторами. Цензори видаляють ці відео з інтернету, але шанхайці знову постять ролики.

Чжан Чень, працівник технологічної компанії, каже, що спакував свої речі в очікуванні «ковідної поліції».

«Мені здається, після локдауну я потребуватиму психологічної допомоги», — нарікає він.

Психічний стан людей став проблемою ще у квітні, судячи з відео, що з’являлися в мережі, — замкнені у квартирах люди кричали з вікон багатоповерхівок житлового комплексу.

На багатьох відео — люди з нервовими зривами. В одному з них француз намагається втекти від працівників у захисних костюмах, волаючи «Я хочу померти».

Низка китайських вчених, зокрема юристів, опублікувала листа до уряду, закликаючи знайти баланс між епідемічними заходами та дотриманням прав і свобод. Цей текст також неодноразово видаляли цензори, однак користувачі соцмереж продовжують його поширювати.

У Пекіні також посилюють обмеження. Містян закликали працювати з дому, магазини і парки закрито, десятки автобусних маршрутів зупинено, не працює частина метрополітену. Ресторани працюють лише на доставку. Жителів міста зобов’язали робити щоденні тести на коронавірус.

За матеріаліами: The Guardian, CNN, Voice of America

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button