Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23608 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Кияни масово здають квартири в оренду, але попит зростає набагато повільніше за пропозицію. Ціни на деякі квартири в столиці впали на 50%, повідомляє «Економічна правда».

За оцінками компанії City Development Solutions, у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії на столичному ринку оренди житлової нерухомості вивільнилося не менше семи тисяч квартир. Співзасновник сервісу з пошуку нерухомості ЛУН Андрій Міма заявив, що кількість оголошень про оренду квартир у Києві зросла з чотирьох тисяч у середині лютого до 12 тисяч у середині травня, тобто утричі.

Як показує статистика застосунку для пошуку квартир Bird, кількість шукачів житла десятого травня становила 50% від довоєнного. Експерт аналітичного центру Dom.ria Анатолій Топал каже, що в середині квітня попит на оренду становив 40% від довоєнного.

Дані City Development Solutions свідчать, що до кінця березня ціни на оренду найбільш ліквідних квартир знизилися на 20-30%, а менш ліквідні втратили до половини вартості. Сайт оголошень з нерухомості Dom.ria зафіксував падіння вартості оренди на одно- та двокімнатні квартири в сегментах економ та комфорт до 45-60% від рівня цін пропозицій початку лютого, а трикімнатні – до 50-55%. Водночас у порівнянні з квітнем ціни у травні практично не змінились.

За даними Dom.ria, якщо мінімальний поріг оренди однокімнатної квартири у травні 2021 року становив 3,9 тисячі гривень, то на сьогодні пропозиції стартують від трьох тисяч гривень. Рік тому мінімальна вартість оренди двокімнатної квартири становила 6,2 тисячі гривень, а сьогодні – 4,5 тисячі. По 3-кімнатних квартирах за рік мінімальна ціна опустилась з 7,4 тисячі гривень до 6 тисяч.
За даними застосунку Bird середня ціна, тобто та яка не враховує найнижчі та найвищі пропозиції, однокімнатної квартири в Києві знизилася з 13 тисяч гривень до восьми тисяч, двокімнатної – з 21,6 тисячі гривень до 14 тисяч, а трикімнатної – з 46,1 тисячі гривень до 29 тисяч.

Поступове відновлення цін, яке багато в чому залежатиме від запуску бізнесу в місті та в Україні в цілому. Експерти прогнозують, що багато людей, які втратили роботу або житло, намагатимуться влаштуватися в більш економічно розвиненому Києві – це і призведе до зростання попиту. У найближчі пів року пропозиція може вдвічі-втричі перевищуватиме попит, що не сприятиме зростанню цін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button