Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Matthew Henry / Unsplash

Теплові насоси можуть стати ключовою технологією у відмові Європи від російського газу. ЄС імпортує 90% газу, й 40% походить із Росії, повідомляє Bloomberg.

Ці агрегати виробляють більше енергії, ніж споживають, видобуваючи тепло з повітря або рідини. Це дозволяє обігріваюти й охолоджувати приміщення, а також гріти воду. 

У березні Єврокомісія презентувала ініціативу, що передбачає дворазове збільшення встановлення теплових насосів протягом наступних п’яти років. Очікували, що теплові насоси дозолять скоротити споживання газу на 40% до кінця десятиліття. Це б зекономило Європі 60 мільярдів євро.

Хоч люди все частіше встановлюють теплові насоси, їхня частка досі не перевищує 2,5% потреби європейських домогосподарств у обігріві й кондиціонуванні житла.

Читайте також: Замість котла та бойлера: чому західні міста переходять на теплові насоси?

Перебудова будинку під обігрів тепловим насосом — нелегке й недешеве завдання. Зокрема, це значно залежить від системи опалення у тій чи іншій країні. Так, у Скандинавії, Балтії та Польщі широко практикують квартальне опалення — воду підігрівають у центральному обігрівачі й далі гаряча вода трубами розподіляється по батареях квартир. В деяких інших країнах котли встановлюють або на будинок або окремо в кожній квартирі.

У першому випадку можна замінити центральний обігірвач на великий тепловий насос. Труби, заповнені теплопровідною рідиною, поміщаються у скважини, пробурені в землі.

У другому випадку, якщо кожна квартира має окремий котел, його заміняють на невелику теплову помпу розміром з мініхолодильник. Його підключено до системи труб, що проходить будівлею і транспортують геотермально нагріту рідину повз квартири. Тепловий насос бере тпело з контура та підвищує температуру до потрібного рівня. Систему відображено на схемі:

Бурити геотермальні скважини серед щільної забудови може бути недоцільно. Експерти радять заміняти центральне опалення великими індустріальнми тепловими помпами. 

Тепловий насос, однак, працює на електриці, яка в деяких країнах Європи дорожча за газ.

Вартість модернізації будинку може сильно варіюватися залежно від його розміру, стану, розташування. Скажімо, реоновація газової котельні, що обігрівала сім житлових багатоповерхівок в Англії минулого року коштувала 11 мільйонів доларів.

Якщо йдеться про заміну будинку з окремими котлами в кожній квартирі, то загалом одна велика система коштуватиме менше, ніж багато дрібних.

Ще одна проблема — це брак працівників, які вміють встановлювати теплові насоси.

Читайте також: Проєкт на Оболоні: багатоповерхівка, що обігрівається тепловими насосами

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button