Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sharon McCutcheon / Unsplash

21 травня Національний банк скасував обмеження на курс продажу валют, назвавши це «поліпшенням умов роботи валютного ринку». Раніше банки мусили не відхилятися більш як на 10% від офіційного курсу. Ефект цього рішення українці побачать завтра, з понеділка, коли відкриються міжбанківські торги. 

Це стосується, зокрема, курсу, за яким банки списують гроші з рахунків клієнтів, котрі розраховуються гривневими картками за кордоном. Тобто нові правила, як очікується, значно вдарять по біженцях, які виїхали за кордон, а також по волонтерах, які закуповують спорядження за кордоном.

Нацбанк пояснює це бажанням мінімізувати «картковий туризм». Мовляв, чимало хто знімає готівку з банкоматів за кордоном і потім продає на чорному ринку в Україні.

Однак відтепер курс конвертації валюти для тих, хто за кордоном, наблизиться до курсу, за яким купляють готівкову валюту ті, хто лишився в Україні. Зараз готівковий долар в українських обмінниках продається приблизно за 36-37 гривень.

У НБУ стверджують, що готівкову валюту зараз здебільшого купують для спекуляцій, тому витрачати резерви для згладжування коливань у цьому сегменті не бачать сенсу.

При цьому офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим — на рівні 29,25 гривні за один долар. У Нацбанку пояснюють тим, що фіксація курсу дає змогу стримати інфляцію.

«Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити операції з купівлі-продажу безготівкової валюти з клієнтами за курсом, що перебуває в діапазоні, де нижня межа — офіційний курс, а верхня — офіційний курс +1%», — заявляє НБУ.

Таким чином банки зможуть купувати валюту по фіксованому курсу та продавати клієнтам — тим самим біженцям — по ринковому. На це звертає увагу директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

«Фактично мільйони українських родин з жінками і дітьми за кордоном (яким президент не радить повертатися) будуть субсидувати державний Приватбанк», — вважає він.

Економіст, автор блогу «Вісті економіки» прогнозує, що курс долара довго не буде високим і зрештою піде вниз — або завдяки коштам міжнародних донорів, або через інтервенції НБУ для підтримання курсу.

Олена Коробкова, виконавча директорка Незалежної асоціації українських банків, вважає, що курс в обмінниках банків стабілізується на рівні 34-36 гривень за долар.

«Для того, щоб ситуація після подібних регуляторних рішень вирівнялася, потрібно 2-3 тижні. Нормалізацію курсу будемо спостерігати у найближчі 10 днів, коли білий та сірий ринок вирівняються та стануть майже однаковими», — цитує експертку Укрінформ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button