Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Andrii Solok / Unsplash

Як змінилися вартість вторинної нерухомості, пропозиція та попит — команда Flatfy проаналізувала український ринок за цими трьома показниками. Порівнювали жовтень 2021 року і травень 2022 року.

Оренда

Вартість. Найбільше підскочили ціни у доларах за квадратний метр на оренду житла у західних областях України. Лідером росту стала Закарпатська область — +225% порівняно з довоєнним часом. Також більш як дворазове зростання демонструють Чернівецька й Івано-Франківська області. Проте ціни зростали не тільки на заході й у центрі, але й на сході — в Запорізькій та Дніпропетровській областях. Найбільше ж ціни на оренду впали на Одещині.

Пропозиції. Водночас кількість пропозицій житла під оренду значно знизилася. На 90% менше оголошень у Херсонській області (але вони є попри тимчасову окупацію). Пропозицій побільшало лише в Чернігівській області.

Попит помітно зріс на заході України. Шалені показники демонструють Тернопільська, Закарпатська, Хмельницька та Черкаська області — +373%, +316%, +280% та +196% відповідно. Найсильніше попит на орендоване житло впав у Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській та Одеській областях.

Придбання

Вартість. Найбільше цінник у доларах за квадратний метр на вторинне житло підскочив у Сумській області — на 122%. У Львівській області приріст склав 64%, в Івано-Франківській — +58%, у Київській — +55%. Лише на Харківщині ціни помітно впали, на 33%.

Пропозиції. По всій Україні впав показник пропозиції вторинного житла. Найменше у Дніпропетровській області — лише на 2%, а найбільше — у Кіровоградській, на 92%.

Попит. Така сама ситуація і з попитом на придбання вторинного житла в Україні. Найбільше він впав на сході та півдні України: на 100% на Херсонщині, на 94% у Миколаївській області, на 91% на Харківщині.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button