Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Підірваний партизанами міст

Жителі Мелітополя нерадо зустріли російські війська, які увійшли в місто в лютому, — цивільні виходили на протести, намагалися блокувати бронетехніку. Коли протести стали розганяти, набрав обертів повноцінний партизанський рух, повідомляє BBC.

Партизанська боротьба в Мелітополі триває щонайменше з середини березня. За даними української розвідки, з 20 березня до 12 квітня партизани знищили 70 російських солдатів. Значну активність руху опору в Мелітополі відзначає й американський Інститут вивчення війни.

Фото: facebook.com/zplifestyle

Минулого місяця партизани підірвали міст під Мелітополем, яким доставлялися припаси для російської армії. Минулого тижня з рейок зійшов російський бронепотяг. На вулицях на ранок знаходять тіла російських солдатів. 17 травня Запорізька ОВА повідомила, що мелітопольські партизани «ліквідували російських військових високого рангу». 

«На території міста і Мелітопольського району побудована глибоко законспірована мережа підпілля з числа проукраїнських патріотів. Завдяки їхньому героїзму: проведено понад 20 успішних операцій опору окупантам; пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури подвійного призначення; надано цінний масив військової інформації про дислокацію окупаційних військ українській розвідці; ліквідовано понад 100 “асвабадітєлєй”», — запевняє», — стверджує мер Мелітополя Іван Федоров.

Фото: t.me/sprotyv_official

Місцева журналістка Світлана Залізецька запевняє, що 90% мелітопольців або партизанять, або чинять якийсь опір: «Одні просто з ненавистю дивляться на російських солдатів. Інші співають ночами патріотичних пісень. Деякі вивішують на вулицях плакати з українськими прапорами».

Фото: t.me/sprotyv_official

Росіяни, намагаючись придушити спротив, обшукують будинки та затримують людей — часто навмання. 29 квітня викрали начальника місцевої пожежної частини Бориса Клещова. Кілька днів тому проросійський телеграм-канал опублікував відео, на якому Клещов та інші українські чоловіки зізналися, що передавали ЗСУ дані про пересування російських сил.

Одночасно росіяни намагаються змінити проукраїнські погляди, всіляко демонструючи турботу. Відновлюють роботу шкіл, магазинів і підприємств, щоб представити російське панування як щось позитивне. І чим довше триває окупація, тим важче людям протистояти. Деякі мешканці, не маючи коштів, щоб прогодувати свої сім’ї, повертаються до роботи — навіть якщо це передбачає підтримку нового російського режиму.

Від початку війни з Мелітополя виїхала половина мешканців. Зараз окупанти блокують виїзд у бік Запоріжжя.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button