Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23618 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Повномасштабне російське військове вторгнення спричинило катастрофічні руйнування українських міст і сіл. Мільйони людей втратили домівки, мільйони переселенців опинилися в ситуації нестачі житла. Житло в умовах війни це не лише шлях до забезпечення базових потреб людини (в їжі, даху над головою, приватного простору), це й надія на захист та стабільність.

Четвертого червня 2022 року в Україні відбудеться перший форум проєкту «Нова житлова політика», покликаний виробити потенційні перспективи майбутньої соціально справедливої житлової політики в державі.

Команда проєкту складається з українських експертів з питань житла, міських досліджень та сталого розвитку. Вони прагнуть проаналізувати поточну житлову кризу в Україні та, враховуючи місцевий контекст і міжнародний досвід, розробити принципи житлової політики.

«Житло складає до 80% всієї нерухомості в містах і є засадничою темою міських досліджень, архітектури і планування. З 2014-го року російська агресія призводить до втрати домівок мільйонів людей. Як ми маємо реагувати на це з перспективи десятиліть, на які зазвичай створюється нове житло. Які надії і очікування можна будувати щодо відновлення будівель та базової інфраструктури?», – запитують організатори події.  

Село Андріївка Київської області після звільнення від російської окупації

За останні кілька місяців з’являється все більше візуалізацій відбудови житла, проте їм бракує розуміння суспільно-політичних процесів, що стоять за втіленням цих чи інших архітектурних рішень. Форум «Нова житлова політика» покликаний розширити наявну дискусію темами житлової та земельної політики, місцевого самоврядування тощо. Програма складається з дослідницької та адвокаційної частин. Форум стане першою відкритою подією програми. Більше інформації – на сайті.

Подія відбуватиметься онлайн і складатиметься з трьох панелей «Минуле», «Теперішнє», «Майбутнє». У Форумі братимуть участь соціологиня та дослідниця житла й міської політики Альона Ляшева, фахівчиня з суспільної географії Галина Сухомудь, антропологиня й дослідниця міських протестних рухів Віта Шнайдер, містопланувальниця Олександра Ткаченко, географ та дослідник житлової політики Павло Федорів, аналітикиня та керівниця проєктів Cedos Анастасія Боброва. Запрошені також представники органів влади та місцевого самоврядування, низових ініціатив. Наприкінці запланована відкрита дискусія для всіх учасників.

Подія буде цікава дослідницям, активісткам, представницям органів влади та місцевого самоврядування.

«Разом ми підіб’ємо підсумки попередніх напрацювань у темі житла та накреслимо траєкторії розвитку соціально-орієнтованої житлової політики», – зазначають організатори.

Проєкт та форум «Нова житлова політика» є партнерами урбаністичної коаліції Ro3kvit: Urban Coalition for Ukraine. Реєстрація на подію за посиланням.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button