Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Урбаністична лабораторія METALAB спільно з волонтерською ініціативою «Другий дім ІФ» запустили проєкт КО-ХАТИ — створення комфортного й гідного житла для людей, що були змушені покинути свій дім через війну.

Пілотним проєктом стало відновлення частини гуртожитку в Івано-Франківську – житло вже готове і заселяється. В кінці березня METALAB приєдналися до волонтерської ініціативи «Другий дім ІФ» та почали працювати над пілотом проєкту КО-ХАТИ — відновленням четвертого поверху старого гуртожитку на вулиці Військових Ветеранів, 8, який понад п’ять років був порожній.

«Ми зрозуміли, що є велика проблема з житлом для довгострокового поселення. Щоб вирішити її, ми почали шукати варіанти наявних будівель, які можна відремонтувати, замість того, щоб споруджувати нові. Це дозволяє створювати помешкання досить швидко й ефективно з точки зору витрат, і при цьому робити його якісним, комфортним та інтегрованим у місто», — розповідає Анна Пашинська, співзасновниця проєкту КО-ХАТИ. 

За час проєкту команда відремонтувала й облаштувала 24 кімнати, а також спільні простори — чотири кухні, їдальню, дитячу кімнату, хол, санвузли та пральню, коворкінг і вхідну зону. В гуртожитку вже оселилися понад 50 осіб.

До реалізації проєкту приєдналися колеги з громадських організацій Urban Curators (Київ) і «Критичне мислення» (Харків). Вони долучилися архітектурно-урбаністичною експертизою. Більшість меблів для гуртожитку виготовили місцеві виробники.

Понад 100 людей втілювати проєкт, серед них як мешканці та мешканки Івано-Франківська, так й інших міст. Крім того, люди дарували для гуртожитку різні речі: від меблів до кімнатних рослин.

Фінансову підтримку проєкту надавали IM Swedish Development Partner, MitOst і Raumpioniere. Частину коштів зібрали краудфандингом.

Всього для реалізації пілотного простору вдалося залучити 1 054 753 гривень. Також проєкт отримав підтримку матеріалами й товарами на суму 1 494 000 гривень.

Команда вже розпочала роботу на новому об’єкті — це реконструкція готелю за адресою Івана Макухи, 2г в Івано-Франківську. Вони запрошують волонтерів та місцевих виробників взяти участь у відновленні споруди.

Для волонтерства та співпраці писати на сторінку METALAB в Instagram чи Facebook

або телефонувати: +380 63 255 36 13 (Оксана),  +380 96 993 05 93 (Тетяна)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button