Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter/eucopresident

Європейський Союз і члени G7 погодили виділення 9 мільярдів євро на відновлення України. Про це написав глава Європейської ради Шарль Мішель у Твітері. Він назвав допомогу «сильною і конкретною підтримкою відбудови України».

Нафтове ембарго торкнеться понад 75% імпорту нафти з Росії.

«Єврорада продовжить допомагати Україні з її негайними потребами в ліквідності разом з “Великою сімкою”. Єврорада готова надати Україні 9 мільярдів євро. Сильна та конкретна підтримка відбудови України», — написав Мішель.

У межах спеціального саміту ЄС також погодили нові санкції проти РФ, які включають часткову заборону експорту російської нафти до ЄС, відключення «Сбербанку» від SWIFT. Зокрема, Євросоюз забороняє ввезення близько 2/3 російської нафти (за іншими оцінками 3/4), яку купували країни-члени. Імпорт нафти в ЄС із Росії до кінця року має скоротитися приблизно на 90%.

Під санкції потрапить нафта, що транспортується морем. ЄС вирішив не перекривати імпорт російського енергоносія через нафтопровід «Дружба», від якого залежить Угорщина. Адже саме Будапешт блокував ембарго та шукав гарантії того, що постачання енергоносіїв до країни не буде порушено, пише Вloomberg.

Постачання нафти цим трубопроводом не буде припинено доти, доки не буде знайдено технічне рішення, яке б задовольнило енергетичні потреби Угорщини й інших країн, що не мають виходу до моря.

Також новий пакет обмежень включає персональні санкції проти росіян, відповідальних за військові злочини в Україні, та заборону трансляції в ЄС ще трьох російських державних мовників.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що члени ЄС домовилися якнайшвидше покінчити із залежністю від російського газу, нафти і вугілля. Серед кроків: великі інвестиції у відновлювані джерела енергії, збереження та економія енергії, відхід від російського викопного палива.

21 травня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що в найближчі місяці Україна сподівається отримати цю допомогу від ЄС для покриття дефіциту держбюджету.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button