Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: hosein charbaghi / Unsplash

В Україні на 37% зросла кількість злочинів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї, повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

На початку російського вторгнення цивільним особам дозволили отримати зброю для захисту. На думку Клименка, це було правильним рішенням, однак доки триває війна, буде й проблема незаконного застосування зброї.

Видана поліцейська зброя та зброя ЗСУ — на обліку. Однак крім неї є ще понад 10 тисяч одиниць зброї, що потрапила до громадян непідконтрольним чином.

«Є також трофейна зброя, тобто це зброя, яку ворог залишив після відступу з нашої території, а люди забрали її собі. Однозначно зброя повинна бути облікована, вона не може бути просто на руках. Ми повинні розуміти, скільки цієї зброї, у кого вона», — зауважив Клименко.

Днями завершилося голосування у Дії щодо володіння зброєю. В опитуванні взяли участь 1,7 мільйона людей. Майже 59% підтримали не лише дозвіл на володіння пістолетами для всіх громадян, але й вільне носіння зброї у громадських місцях. Проти проголосували трохи менше 22%, а 19,5% висловилися за зберігання зброї вдома, але не носіння.

Хоча опитування в Дії не може бути репрезентативним, соціологи відзначають, що під час війни кількість тих, хто підтримує право на володіння зброєю, дійсно зросла більш як удвічі й зараз становить 58%. Одночасно 58% побоюються, що вільна купівля вогнепальної зброї призведе до зростання злочинності.

При цьому ставлення до зброї помітно корелюється з гендером: 60% чоловіків і 28% жінок хотіли би бути власниками вогнепальної зброї. Дослідження проводила 16 травня група «Рейтинг».

23 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №5708 про право на цивільну вогнепальну зброю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button