Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Hikmet / Unsplash

За останні три місяці війни Росія вивезла тільки до Сирії понад 100 тисяч тонн зерна, вкраденого в Україні. Враховуючи міжнародні ціни на пшеницю, цей обсяг коштує понад 40 мільйонів доларів, повідомляє Reuters з посиланням на українське посольство в Бейруті (Ліван).

Ще в середині травня МЗС України заявляло, що окупанти викрали щонайменше 400–500 тисяч тонн зерна. У відомстві стверджували, що практично всі кораблі, які виходять із зерном зі Севастополя, перевозять крадену українську продукцію.

«Росія є потрійним злочинцем: розбомбила Сирію, окупувала частину України, а тепер продає вкрадене українське зерно в Сирію», — зазначав міністр Дмитро Кулеба.

У посольстві в Бейруті агентству сказали, що наприкінці травня судна, серед яких «Матрос Позиніч» під російським прапором, вивантажували зерно в порту Латакії. Дані з супутникових знімків показують, що цей корабель привозив зерно 19 і 29 травня.

Судна з краденим зерном вимикають транспондери, як це зробив «Матрос Позиніч»: він спершу прямував до Бейрута, але 25 травня вимкнув трекер, відновивши сигнал вже на зворотному шляху від сирійського берега.

«Матрос Позиніч». Фото: vesselfinder.com

Зерно з Харківщини, Донеччини та Луганщини вивозиться також прямо до Росії. З Херсонщини та Запорізької області крадене переправляють до Криму.

У російському МЗС запевняють, що «нічого ні в кого не крадуть», однак державна агенція ТАСС доповідала, що Херсонська область «експортує» зерно до Росії.

Видання Тексти зіставило дані про російський експорт зерна, трафік кораблів і супутникові знімки та дійшло висновку, що Росія збільшує обсяги експорту зерна попри санкції.

Хоч чимало країн перестали імпортувати зерно з Росії, це не надто вплинуло на загальний обсяг. Адже головні імпортери — Туреччина, Єгипет, Ірак, Саудівська Аравія та інші — й далі отримують постачання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button