Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Josè Maria Sava / Unsplash

З 2016 року в Україні у півтора раза скоротилася кількість тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ, — з 60,4% до 38,2%.

Такими є результати опитування, проведеного у травні Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ».

Точність соцопитувань під час війни відрізняється порівняно з мирним часом, тож соціологи багато місця приділили методологічним питанням. Однак «результати опитувань 2016 і 2022 років настільки відмінні, а зміни настільки однозначні, що пояснити їх статистичною похибкою просто неможливо», вважають у ЛГБТ-центрі.

Так, за шість років учетверо зросла кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ позитивно, — з 3,3% до 12,8%. Також у півтора раза зросла кількість тих, хто ставиться байдуже, — з 30,7% до 44,8%. 

Як ви загалом ставитеся до ЛГБТ (гомо-/бісексуальних і трансґендерних) людей?

«У цьому випадку байдуже ставлення є позитивним фактором, тому що означає відсутність упереджень проти даної групи населення. Таким чином, вже переважна більшість — близько до двох третин — українців приймає ЛГБТ людей такими, як вони є», — стверджують у правозахисній організації.

Краще ставлення до ЛГБТ-людей мають насамперед молодші, освіченіші та заможніші респонденти. При цьому виразної регіональної відмінності немає.

У розрізі роду занять одними з найтолерантніших виявилися військові та поліцейські. А найменш терпимими — пенсіонери.

Також із 2016 року вдвічі зросла частка тих, хто декларативно підтримує повне рівноправ’я ЛГБТ — з 33,4% до 63,7%., Майже вдвічі зменшилася частка тих, хто вважає, що права ЛГБТ-людей мають бути певним чином обмежені — з 45,2% до 25,9%.

На вашу думку, чи повинні ЛГБТ-жителі України мати такі самі права, що й інші громадяни нашої країни?

Досі більшість українців досі виступають проти одностатевих партнерств, хоча соціологи додали до питання уточнення «але без права на спільне всиновлення дітей». Однак кількість тих, хто підтримує шлюби між ЛГБТ-людьми, зросла майже вп’ятеро.

Чи підтримуєте ви запровадження реєстрованого партнерства для одностатевих пар, подібного до звичайного шлюбу, але без права на спільне всиновлення дітей?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button