Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Андрій Шурпенков

До початку війни на Подолі встигли реконструювати інтер’єр синагоги за проєктом київської студії інтер’єрного проектування Paintit.

Фото: Андрій Шурпенков

Синагога юдейської громади «Бейс Агарон Веісроель» займає перші два поверхи та підвальне приміщення житлової «сталінки» на вулиці Межигірській, 37.

Будівля на Google Maps

У Paintit зауважують, про проєкт став свого роду викликом через низку правил і обмежень у наповненні. Замовник попросив: «Зробіть настільки красиво, щоб я не хотів звідси йти». Й обрані прийоми забезпечили саме такий ефект.

Було вирішено переосмислити інтер’єр не через багате оздоблення, а через співвідношення мінімалістичних форм, гру акцентного світла та геометричні ритми. 

Фото: Андрій Шурпенков

Підлогові малюнки створювали самостійно — зокрема «якорні» розетки в буферних точках, які служать не лише декором, а і своєрідною навігацією.

Фото: Андрій Шурпенков

Деякі рішення диктувала сама локація. Так, у первісному проєкті не було цегляної кладки, але її виявили, демонтувавши старе оздоблення. 

Фото: Андрій Шурпенков

У торці головної зали вичистили кожен шов і відшліфували кожен сантиметр стіни. Біля неї розмістили арон а-кодеш — синагогальний ковчег, у якому зберігаються сувої Тори.

Фото: Андрій Шурпенков

«Нам вдалося домогтися символічного поєднання візуальних і зональних рішень: місце, наділене в синагогах особливою святістю і мудрість П’ятикнижжя Мойсеєва, розташоване в тій частині приміщення, що оголює фактурну стару цеглу і ніби віддає данину поваги самим стінам», — розповідають проєктувальники.

Фото: Андрій Шурпенков

Пропорції приміщення підпорядковуються аркам — склепінням всередині та на арочній формі вікон. Вигини арок повторює освітлення.

Спеціально для цього проекту Paintit розробили 380 стельових світильників. Освітлення робить акценти на значущих місцях інтер’єру. Так, у центральній арці утворено ефектний світловий торець: тут встановлено біму — підвищення для читання Тори.

Фото: Андрій Шурпенков

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button