Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ashim D’Silva / Unsplash

Через російське вторгнення наступний опалювальний сезон стане найскладнішим за всі роки незалежності, але тарифи для населення залишаться незмінними, запевняє президент Володимир Зеленський.

«Поставив уряду дуже конкретне завдання зробити все, щоб тарифи на газ та електрику і в наступному опалювальному сезоні не змінилися. Це буде забезпечено. Місцева влада відповідає за тарифи на тепло і на гарячу воду, і на місцевому рівні має бути забезпечена така сама незмінність тарифів і зимою 2022-2023 років», — заявив він.

Імпорт газу

У цей час Україна не продаватиме свої газ і вугілля за кордон. Увесь внутрішній видобуток буде спрямований виключно на внутрішні потреби.

У Нафтогазі вважають, що Україні до зими потрібно імпортувати до 6 мільярдів кубометрів газу. За нинішніми ринковими цінами йдеться про 8 мільярдів доларів. Голова компанії Юрій Вітренко повідомив, що розглядається такий варіант, як використання газу в рамках американського ленд-лізу.

«Але ми продовжуємо видобувати газ, зберігати і транспортувати газ. Деякі сміливі європейські компанії після початку війни навіть завезли деякі обсяги газу на зберігання до наших підземних газосховищ», — цитує Вітренка Liga.net.

Він нагадав, що російськими ракетами фактично знищено обидва нафтопереробні заводи: Кременчуцький та Шабелинський — останній, розташований на Харківщині, зупинився у перші ж дні війни.

Експорт електрики

Водночас, за словами Зеленського, наявні в Україні потужності дозволяють наростити експорт електрики. Після приєднання до об’єднаної енергомережі Європи ENTSO-E експорт не тільки дозволяє збільшувати валютну виручку, а й прямо впливати на стабілізацію енергетичної ситуації у країнах-сусідах, які скорочують споживання російських енергоресурсів.

Європейські оператори вже погодилися відновити експорт електроенергії з України. «Початок експорту електроенергії може стати економічно обґрунтованою альтернативою новим позикам і кредитам. По-друге, постачання низьковуглецевої електроенергії з України значно посилить енергетичну безпеку в регіоні Центральної та Східної Європи», — зазначають в Укренерго.

Голова Укренерго Володимир Кудрицький повідомляє, що вже у червні всі українські виробники елекроенергії зможуть заробити на продажах у Європу.

«З часом мільярди кубометрів російського газу підуть туди ж, куди ми в березні послали російський кіловат. А мільярди євро експортної виручки щорічно наповнюватимуть український бюджет», — зазначає він.

Також серед першочергових завдань уряду — програма ремонтів ТЕС, ТЕЦ і котелень, декотрі з яких були зруйновані обстрілами.

Про те, як європейці пережили минулу зиму на тлі пандемії та газового конфлікту, читайте тут.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button