Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23627 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Чеський фонд екологічного партнерства опублікував список заходів, які можна реалізувати для охолодження міського середовища. Їхні рекомендації включають способи утримання води та збільшення зелених насаджень.

Фонд займається підвищенням поінформованості про важливість охолодження певних поверхонь, таких як бетон та асфальт, особливо фасадів будівель та доріг, оскільки зазвичай вони не захищенні від нагрівання. Поверхні можуть нагріватися до 70 градусів у спекотні дні.

Вони пропонують зосередитись на створенні комфортного міського середовища за допомогою міської зелені та водойм. Оскільки у великих населених пунктах багато бетону та асфальту — поверхонь, які поглинають тепло та добре віддають його вночі, знайти прохолодне місце у місті практично неможливо.

Крім того, вони опублікували теплову діаграму, що порівнює температуру на зеленому трамвайному шляху із сусідньою асфальтованою дорогою. Графік показує, що температура зеленої доріжки становить близько 27 градусів, а температура дороги – близько 40.

Березовий парк у Флориді. Фото: Бонні Гросс

Рослинність відіграє ключову роль як у сільських, так і в міських районах. Особливо це стосується дерев. Вони довше утримують дощову воду і більше випаровують її у спекотні дні, охолоджуючи навколишнє середовище. Фонд стверджує, що доросла береза в середньому випаровує близько 70 літрів води на день, проте при підвищенні температури це число може зрости до 400 літрів.

Рекомендується за можливості замінювати асфальт і бетон на трав’яні покриття або гравій. Крім того, використання конструкцій для затримання дощової води, таких як фільтраційні пояси – штучні ставки, дощові сади.

Дощові сади

Якщо правильно розташувати алеї, парки чи окремі дерева, то таким чином можна впливати на температуру навколо будинків, на вулиці чи у всьому кварталі. Простір між бордюрами може бути дуже корисним і допомагає відводити дощову воду на велику площу газону, не приносячи при цьому жодних додаткових витрат з точки зору будівництва.

Ефективне планування та розробка заходів щодо адаптації до зміни клімату потребує також участі приватного сектору, асоціацій, шкіл та громадськості. Наприклад, можна побудувати чи модифікувати житло так, щоб воно не перегрівалося у спекотні дні: пофарбувати фасад та дах у світлий колір, який відбиватиме більше сонячного світла. Можна озеленити будинок, використовуючи в’юнкі рослини або озеленити дах. Також важливо затінювати будівлю зовні, використовуючи зовнішні жалюзі, віконниці та навіси, а також відкривати вікна рано-вранці та ввечері.

Фото: unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button