Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Chris Slupski / Unsplash

У 2022 році жителі країн світу вважають війну найбільшою глобальною загрозою, згідно з оновленим Індексом сприйняття демократії.

Звіт базується на проведених з кінця березня до 10 травня національних опитуваннях, що охоплюють майже 53 тисячі респондентів у 53 державах.

Загалом рекордна кількість людей (84%) відзначили, що демократія є важливою для їхньої країни

Очікувано, найбільше війна непокоїть людей в Україні. Головною загрозою її назвали 82% українців і 71% поляків. Натомість українців найменше серед інших жителів світу турбують зміни клімату.

Головна глобальна загроза: (помаранчевий) війна, (фіолетовий) тероризм, (жовтий) бідність і голод, (зелений) пандемія, (синій) зміни клімату

Більшість жителів світу вважають головною загрозою демократії у світі економічну нерівність. Далі йдуть бідність і голод, COVID та зміни клімату.

Вважають, що уряд їхньої країни обслуговує передусім невелику групу людей. Українці активно погоджуються з цим твердженням попри те, що економічна нерівність наразі їх мало хвилює.

Водночас в Україні рівень занепокоєння економічною нерівністю, обмеженням свободи слова та нечесними виборами за останній рік знизився найбільше серед усіх інших демократій. Не така разюча, але схожа тенденція спостерігається у Польщі.

При цьому значна кількість українців — друге місце серед досліджуваних країн — назвали основним пріоритетом уряду оборону та безпеку.

Опитані вважають пріоритетом: (червоний) боротьбу з бідністю, (помаранчевий) медицину, (жовтий) освіту, (зелений) боротьбу з корупцією, (синій) кліматичні зміни, (темний синій) економічне зростання, (фіолетовий) боротьбу з економічною нерівністю

Українці більше за інших переконані, що у своїй країні вони можуть висловлювати будь-які думки. Найменш задоволені свободою слова жителі Угорщини. Також у першій десятці налаштованих критично до рівня свободи слова у своїй державі — жителі США, Туреччини, Росії та Франції.

Так само українці переконані, що вибори проводяться вільно. Але такої ж думки про свою державу й китайці (вони також вважають, що в КНР все блискуче і з іншими свободами). Щодо рівних прав, то тут громадяни України дещо критичніші — 15 місце з кінця.

Відповідь на питання «Наскільки демократичною є ваша країна»

Українці сильніше за інших люблять Євросоюз. Натомість єдиними двома країнами, в яких переважає негативне ставлення до ЄС, виявилися Росія та Китай. Ці дві держави найпозитивніше ставляться одна до одної та не люблять США.

Ставлення до ЄС

Україна також виявилася єдиною країною Європи, де переважає позитивне ставлення до Китаю (36% ставляться позитивно, 52% нейтрально, 12% негативно). Також українці виявилися лише на третьому місці за негативним ставленням до РФ, їх випередили жителі Польщі та Португалії.

Розірвати зв’язки з Росією ладні у 31 країні з 52 опитаних, передусім західні демократії, 46% вважають, що ЄС, США та НАТО роблять замало для допомоги Україні у війні. Лише 11% зазначили, що робиться більше, ніж треба.

Ставлення до Росії

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button