Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: president.gov.ua

Президента Володимир Зеленський підписав закон №7282 про спрощення будівництва споруд, призначених для життєзабезпечення осіб, які втратили житло внаслідок війни. Раніше Нацспілка архітекторів виступила проти цього проєкту, зокрема через відсутність прозорої інформації та даних, які необхідні для формування в умовах війни містобудівної політики. Також розкритикували зміст закону й екоактивісти.

За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, оновлений нормативно-правовий акт дозволить створити можливості для якнайшвидшого відновлення населених пунктів, а також вирішити питання забезпечення тимчасовим житлом громадян, які втратили домівки через війну.

Прийнятий закон:

  • надає органам місцевого самоврядування повноваження розробляти та затверджувати програми комплексного відновлення територій;
  • спрощує процедури розміщення тимчасових споруд та будівництва об’єктів для тимчасового проживання осіб, які втратили житло внаслідок надзвичайних ситуацій, в тому числі бойових дій та терористичних актів;
  • спрощує процедури розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) внаслідок збройної агресії російської федерації;
  • визначає перші кроки з відновлення населених пунктів (територій), які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації, та проведення робіт з ліквідації її наслідків;
  • надає можливість на час дії воєнного стану встановлювати та змінювати цільове призначення земельних ділянок державної та комунальної власності для будівництва тимчасового житла та розміщення евакуйованих виробництв.

Водночас, на думку екоактивістів, законодавча норма має й негативні аспекти. Зокрема, мова йде про скасування стратегічної екологічної оцінки (СЕО) програм відновлення областей та територій територіальних громад.

В «Українській кліматичній мережі» пояснюють, що СЕО здійснюється до початку реалізації планів і програм і запобігає шкідливим наслідкам довкіллю та здоров’ю.

На цьому етапі слід оцінити, чи повоєнний стан територій, земель територіальної громади дозволяє планувати ті чи інші об’єкти та який вплив будівництво нових об’єктів інфраструктури матиме на здоров’я жителів громади. Також тоді проводять консультації із природоохоронними органами та органами охорони здоров’я, які можуть додати важливі аргументи щодо обмеження чи зменшення  впливу на довкілля та здоров’я в процесі комплексного відновлення області, розбудови інфраструктури поводження з відходами, системи водопостачання та водовідведення, способи використання замінованих територій, територій, забруднених внаслідок воєнних дій.

42 екологічні громадські організації просили президента не підписувати законопроєкт №7282 і повернути його в парламент зі своїми пропозиціями.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button