Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23594 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter.com/OCHA_Ukraine

Стихійні поховання убитих, брак питної води та розбомблені лікарні в окупованому Маріуполі викликають побоювання щодо спалаху холери. Про підтверджені випадки поки що невідомо, однак спалахи холери вже траплялися в місті раніше — і зовсім за інших, не таких катастрофічних, обставин.

Мер Вадим Бойченко заявив ВВС News Україна, що хвороба вже в Маріуполі.

«Холера, дизентерія та інші інфекційні захворювання вже є у місті, але вони (окупаційна влада) це приховують. Місто зачинили на карантин. Звідти нікого не випускають і не впускають», — заявляє міський голова, припускаючи, що в Маріуполі зараз можуть бути десятки хворих.

Днями ВООЗ попереджала про небезпеку холери. «У Маріуполі через пошкодження вода змішалась з каналізаційними стоками. З урахуванням ризиків холери, ми завчасно доставили та створили необхідні запаси засобів для лікування холери та вакцинації», — повідомила представниця організації Маргарет Харріс.

Передусім припущення про холеру в Маріуполі базується на тяжкій ситуації з похованнями та водовідведенням: зливи розмивають стихійні могили у дворах, на вулицях і парках, каналізація зруйнована, заражена суміш потрапляє у річки та колодязі, звідки люди беруть воду. 

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко стверджує, що через загрозу холери окупанти готують інфекційне відділення у лікарні швидкої допомоги, де раніше росіяни зберігали тіла загиблих.

За його словами, люди чекають дозволів на поховання близьких по десять днів. У цей час мають зберігати тіло вдома, на вулиці, або ж у якомусь імпровізованому моргу, і це влітку. Чимало хто вирішує ховати небіжчиків просто у дворі.

Холера: наскільки поширена і небезпечна?

Спалахи холери найчастіше трапляються через інфікування джерела води. Зокрема, холерний вібріон висівають в Азовському морі щороку.

Хоча холера має вкрай лиху славу через масштабні пандемії ХІХ століття, летальність складає менш як 1% за умови вчасного лікування.

Єдиний фактор хвороби, що спричиняє тяжкий стан або смерть, — дегідрація, тобто значна втрата рідини, яка стрімко виводиться з організму виснажливим проносом і блювотою. Симптоми можуть з’явитися вже за кілька годин після зараження. 

У багатьох випадках хвороба протікає безсимптомно або легко лікується за допомогою регідрації (хоча існує ризик недооцінки обсягів втрати рідини). Однак у разі тяжкого перебігу прогноз може бути дуже серйозний — бувають випадки, коли людина гине у лічені години після початку захворювання; наприклад, під час епідемії на Гаїті у 2010 році у деяких хворих смерть наставала за дві години після перших симптомів.

Досі у світі від холери помирає приблизно 100 тисяч людей щорічно. Окремі спалахи холери фіксували й в Україні. Так, Маріуполь пережив спалах холери у 2011 році: джерелом інфекції називали викиди каналізаційних стоків у річку Кальміус біля Азовсталі, де місцеві жителі ловили рибу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button