Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/PBGKovalska

Будівельна компанія «Ковальська» розробляє концепцію панельних будинків, яку планує реалізувати у Києві чи області. Про це повідомив співвласник групи компаній Ковальська Сергій Пилипенко в інтерв’ю НВ.

Компанія вже відновила будівництво, але з початку повномасштабної війни не продала жодної квартири. Наразі люди лише цікавляться об’єктами та наявністю бомбосховищ.

За словами Пилипенка, Ковальська завжди будує підземні паркінги, які під час війни використовували як укриття. Експлуатувальні організації провели туди воду, світло, інтернет, тобто повністю обладнали підземні паркінги для повноцінного перебування людей. Він зазначив, що під час будівництва слід було врахувати деякі нюанси: вентиляцію, додаткові двері, захист, автономні джерела живлення тощо.

Будівництво житла за новими критеріями

«Якщо ми потовщуємо бетонні стіни або робимо більш насичене армування, це здорожчує будівництво. Якщо ми будуємо паркінг, собівартість якого зараз становить, наприклад, 15 тисяч доларів за одне машиномісце, то у разі, якщо це буде повноцінне бомбосховище, воно коштуватиме 40 тисяч доларів. Ніхто зараз до пуття не може оцінити, скільки коштуватиме будівництво бомбосховища і на яку кількість людей воно необхідне», – заявив забудовник.

Ізраїльська модель будівництва житла призведе до суттєвого здорожчання цін. В Ізраїлі, наприклад, у кожній квартирі є кімната без вікон, пов’язана з ядром будівлі та її мінімальна площа становить 10 квадратних метрів. Якщо ми беремо середню площу однокімнатної квартири 40 квадратних метрів, із них дев’ять — це бункерна частина. Відповідно, корисна площа квартири скорочуватиметься.

Післявоєнна відбудова зруйнованих українських міст

На думку Пилипенка, якщо говорити про те, що житловий фонд повністю зруйнований, то відбудова займе від півтора до двох років. Він вважає, що потужності, які дозволять об’єднатися девелоперам та оперативно відновлювати міста, в Україні існують.

Ковальська раніше пропонувала проєкт будівництва панельних будинків по типу таких, які є в Копенгагені, Гамбурзі, Лондоні тощо. Йдеться про новий тип великопанельного будівництва, а не серійну радянську забудову.

У компанії вважають цей проєкт перспективним. Вони вже створили робочу групу, де розробляються концепції. Орієнтовний час цих робіт – від кількох місяців до пів року. Планується, що перший пілот реалізують у Києві чи Київській області.

В інтерв’ю «Економічній правді» в 2020 році Пилипенко повідомляв, що компанія інвестує в переобладнання виробничих потужностей для запуску панельного зведення будинків. На його думку, панельне будівництво – це крок уперед. Вона є набагато ефективнішою, ніж традиційна каркасно-монолітна технологія. Особливо в частині середньоповерхової і низькоповерхової забудови. Будівництво з панелей дешевше приблизно на 20%. Для сегментів економ та економ+ це може бути дуже вдале рішення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button