Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: kurs.if.ua

В Івано-Франківську волонтери організації «СпівДія.Одяг» безкоштовно одягають тимчасових переселенців у межах області. За три місяці допомогу отримали понад п’ять тисяч людей, пише видання «Курс».

Волонтерський магазин працює за адресою вул. Бельведерська, 21. Заклад відкритий з десятої ранку до п’ятої вечора. Після закриття волонтери все одно продовжують працювати – переглядають залишки одягу на вішаках, знаходять на складі і додають той, що розібрали, розпаковують і перебирають нову допомогу.

Одяг вони отримують як волонтерську допомогу від європейських країн та їхніх волонтерських організацій, містян та українців з інших міст. Одяг фасують, зношені чи порвані речі відкидають на ганчір’я або передають іншим волонтерам, які роблять з тканин маскувальні сітки, набивають подушки і матраци, які шили в спортзали для переселенців. Зараз майже весь непотріб здають як вторсировину.

Простір магазину поділений на зони. Стійки з чоловічим і жіночим одягом утворюють коридор, який від дверей веде до рецепції. В глибині зали під стіною – спортивний одяг, шкарпетки, постільна білизна, рушники. Під трьома іншими – дитяча зона. У коробках посортовані по віку і за призначенням речі для немовлят, над кожною табличка з підписом. Конверти, ковдрочки та взуття – окремо. Одяг для дітей від року і до підліткового віку також на плечиках.

Відвідувачів у карточках відмічають на рецепції. Тут два чергові адміністратори реєструють відвідувачів, пояснюють процес отримання речей, відповідають на запитання і передають людей під опіку консультантів. Для реєстрації потрібен паспорт і номер телефону. Після цього людині видають картку із зображеннями одягу.

«Картка на вісім речей. Люди ходять до нас, вибирають, поки не візьмуть усі вісім. Наступного разу їм видається сезонна картка – також на вісім речей. Кожен переселенець може отримати по одній сезонній картці на кожен сезон – літо, осінь і так далі», – пояснює волонтерка Марія.

СпівДія.Одяг – це частина спільної державної та волонтерської ініціативи від благодійного фонду «Фрідом Юкрейн» з центром у Києві. У Франківську соціальним магазином не обмежується, працює як волонтерський хаб. Приміщення під нього волонтерам безкоштовно передав місцевий підприємець, власник мережі закладів харчування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button