Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Площа Льва Толстого. Фото: unsplash

У застосунку «Київ Цифровий» проходить голосування за перейменування і дерусифікацію 296 вулиць у столиці. На думку дизайнера Агентів змін, фахівця із навігації Олександра Колодька, процес «недалеко пішов» від голосування за назви метро, а став лише неанонімним та без накрутки.

«Це так само безліч якихось назв, які просто викотили списком без пояснень, чому їх туди додали. Тільки загорнули в красиву обгортку застосунку з фільтрами по районах і типах вулиць. Навіть аргумент про те, що мають обирати місцеві, не працює, бо голосувати можуть всі мешканці України», – прокоментував Колодько.

Експерт зазначив, що жодного опису до варіантів у голосуванні немає. На його думку, приблизно 90% опитуваних оберуть з варіантів пропонованих комісією, які відмічені зірочкою. Адже ця позначка одразу програмує вибір саме з тих варіантів. А інші довіряться знайомим, які публічно агітуватимуть.

У запропонованих варіантах не врахована орієнтаційна/навігаційна складова. Для прикладу він обрав площу Льва Толстого, яку комісія пропонує перейменувати на Старокиївську. Але з топонімів є вже така вулиця і гора, які віддалені на два кілометри від площі. Інший варіант — Караваєвська, що співзвучно з Караваєвими Дачами та буде викликати плутанину у майбутньому.

Колодько вважає, що перейменуванням має займатись виключно комісія експертів з історії, культури, урбаністики/навігації, група мовних експертів та комунікаційники. Він вважає, що голосування може існувати, як спосіб дізнатись думку з приводу різних назв і тільки після «агітації» та пояснень по кожному з варіантів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button