Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23532 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Oleksandr Malyon / Вікіпедія

16 червня міська рада Новоград-Волинського, що на Житомирщині, проголосувала за перейменування міста на Звягель. Рішення підтримали 22 з 30 присутніх депутатів, повідомляє Суспільне.

У давні часи місто мало назву Возвягль, потім до до ХІХ століття — за часів Великого князівства Литовського та Речі Посполитої — називалося Звягель. У 1795 році місто перейменували на Новоград-Волинський указом російської імператриці Катерини ІІ.

За незалежної України було кілька спроб змінити назву міста.

«У нашій громаді думка з приводу перейменування міста є неоднозначною. Ми по-різному до цих питань підходили у певних періодах за різних керівництв, за різних міських голів. Я точно впевнений у тому, що у певному часі ми запізнилися із прийняттям цього рішення. Немає у нас більше спільної історії з Росією», — зазначаив міський голова Микола Боровець.

Частина мешканців вважає Новоград-Волинський колоніальним топонімом. Ідею змінити назву підтримав Інститут національної пам’яті. Однак є й ініціативна група, яка стверджує, що багато людей проти перейменування.

Фото: Mcoffsky / Вікіпедія

Остаточне рішення щодо перейменування Новоград-Волинського на Звягель затверджуватиме Житомирська обларада, а потім — Верховна Рада.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button