Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт «Про управління відходами». За проголосували 282 народних депутатів, повідомляє Міндовкілля.

Закон дозволить:

  • впровадити європейську ієрархію поводження із відходами;
  • організувати планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм;
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів;
  • встановити принцип «забруднювач платить»;
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами. 

Водночас законопроєк лише встановлює рамку нових правил функціонування системи управління відходами. На його основі будуть розробляти низку інших необхідних секторальних законів.

«Закон стане фундаментом для підготовки та прийняття понад 30 секторальних нормативно-правових актів. Він полегшить розробку національного, регіональних та місцевих планів та програм управління відходами. Запровадить європейську ієрархію управління відходами, де пріоритетом є запобігання їх утворенню, повторне використання та переробка. Після старту реформи, Україна, нарешті, зможе привести звалища і полігони до європейських норм, а також залучити інвестиції на розбудову сміттєпереробної інфраструктури», – пояснюють у Міндовкілля.

Як пояснював голова екологічного комітету Олег Бондаренко, управління відходами — це також один із кроків до виконання угоди про асоціацію між Україною з ЄС, та до наближення трьох директив ЄС, які Україна повинна імплементувати. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button