Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Марш жінок в Києві. Фото:  facebook/marshzhinok

Верховна Рада підтримала ратифікацію конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, відомої як Стамбульська конвенція

Договір Ради Європи передбачає криміналізацію насильства щодо жінок, домашнього насильства, переслідування, примусових шлюбів та абортів, стерилізації, а також захист постраждалих, можливості правоохоронних органів реагувати на різні форми насильства та інші заходи для його запобігання чи покарання.

Як проголосували народні депутати?

За проголосували 259 народних депутатів, проти – чотири, утрималися – 25, пише УП.

  • «Слуга народу»: 193 голоси за, один проти і шість утрималися;
  • «Європейська солідарність»: дев’ять за, один утримався;
  • «Батьківщина»: утрималися всі 13 нардепів, які голосували;
  • «Голос»: десять за і два голоси проти;
  • «Платформа за життя і мир», «Довіра», «Відновлення України»: всі за;
  • «За майбутнє»: два голоси за, один проти і шість – утрималися.

Україна підписала Стамбульську конвенцію у 2011 році, але документ так і не ратифікувала. У 2020 та 2021 роках ратифікація міжнародного документу була основною вимогою Маршу жінок.

На сайті президента вже створювали дві петиції із закликом ратифікувати конвенцію — обидві набирали понад 25 тисяч голосів. Глава держави у червні 2020 року підтримав петицію. 18 червня президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. За інформацією УП, вимога ратифікації конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи, розроблена у 2011 році низкою країн, в тому числі й Україною. Цей документ юридично зобов’язує уряди країн створити спільну правову базу для боротьби з насильством щодо жінок.

«Громадське» з посиланням на дані Національної соціальної сервісної служби України повідомляло, що у 2021 році органи та установи, що протидіють домашньому насильству, зафіксували понад 284 тисячі звернень про вчинення домашнього насильства. Найбільше звернень про насильство в сім’ї надходило від жінок – 233210.

Водночас проти ратифікації документу виступають релігійні й консервативні організації. Зокрема, Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій погрожувала, що ратифікація викличе нову хвилю громадських протестів, невдоволення і критики в адресу керівництва України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button