Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: RODNAE Productions / Pexels

Росія вже почала відключати Європу від газу, зокрема, Польщу, Болгарію, Францію та Нідерланди, а постачання газопроводом «Північний потік-1» за минулий тиждень скоротилося на 60%. The Guardian пояснює, що станеться, якщо континент залишиться без російського газу.

Попри політичні декларації Європа аж ніяк не встигне замістити російський газ до зими. До війни в Україні РФ забезпечувала 40% газу для європейських країн. Для таких країн, як Німеччина (частка російського газу становила 35%), припинення імпорту вбачається фактично нереальним. А от Велика Британія купувала в РФ лише 4% газу.

Єдиний спосіб заповнити сховища достатнім об’ємом зрідженого природного газу — заплатити дуже високу ціну, вважає аналітик Investec Нейтан Пайпер.

Європа може купувати дорогий газ у США, а також у Норвегії та Азербайджану. Одночасно європейські країни мають можливість прискорювати перехід на альтернативні джерела енергії. Натомість країни Азії, такі як Пакистан, змушені повертатися до шкідливого для планети вугілля, позаяк весь газ буде купувати Європа. Окрім того, міністр економіки та проблем клімату Німеччини Роберт Хабек вже заявляв, що країна теж частково буде замінювати газ на вугілля під час генерації електроенергії.

Найбільший удар у разі повного припинення імпорту газу з Росії припаде на виробництво. У Німеччині, сильно залежній від цих постачань, може скоротитися, наприклад, сталеварна промисловість.

«Або уряди накладатимуть обмеження на використання енергії, або ціни будуть настільки високими, що виробництво стане нерентабельним», — зазначає Пайпер. Він нагадує, що навіть під час Холодної війни Росія була надійним енергетичним постачальником, однак тепер це змінилося.

Щодо побутових споживачів у Європі, то вони навряд чи відчують дефіцит газу. Однак тарифи зростатимуть неуникно.

Читайте також: «Найскладніша зима за всі роки»: як Україна планує виживати під час опалювального сезону?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button