Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23642 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Franz Wender / Unsplash

Вихід Великої Британії з Євросоюзу фактично відрізав країну від європейських ринків, що можна порівняти з вистрілом у власну ногу, йдеться у матеріалі The Guardian.

Як так трапилося?

Шість років тому, 23 червня 2016-го, британці проголосували на референдумі за вихід країни з Європейського Союзу. 51,9% виборців сказали «за», 48,1% — проти. Активніше за вихід голосували жителі Уельсу й Англії, а Шотландія, Північна Ірландія та Лондон воліли лишитися в ЄС.

Ідею Брекзиту просували консервативні та націоналістичні партії, граючи на ксенофобських настроях, страху перед мігрантами. На руку їм зіграла криза з сирійськими біженцями.

Фото: john crozier / Unsplash

Велика Британія вийшла з Євросоюзу 31 січня 2020 року. Рік по тому, з першого січня 2021-го, почали діяти нові правила торгівлі, які передбачають додаткове оподаткування товарів, що експортуються й імпортуються до Сполученого Королівства. Крім того, на громадян Євросоюзу, які живуть у Британії, стали поширюватися загальні міграційні правила.

Приклад однієї фірми

«Гадав, ми станемо найконкурентнішою країною Європи, це дасть поштовх бізнесу. Тепер я думаю: “Що ж ми накоїли”?» — каже директор невеликої фірми в Бакінгемширі Джофрі Беттс, який голосував за Брекзит.

Видання The Observer стежило за його фірмою, Stewart Superior, разом із низкою інших невеликих бізнесів, щоб зрозуміти, як Брекзит вплинув на них.

Компанія займається постачанням, а вихід із ЄС ускладнив експорт. Наприкінці 2020 року Беттс відкрив склад у Нідерландах, щоб скоротити затримки, зменшити кількість паперів і податків. Та позаяк товари постачалися з нідерландського складу, податки йшли не у британську скарбницю, а іншій державі. Й так само у Нідерландах створювалися робочі місця.

Пандемія погіршила ситуацію, й торік компанія Беттса вперше за двадцять років зазнала збитків. Зараз він шкодує про свій вибір.

Фото: Jannes Van den wouwer / Unsplash

«У нас уже немає поставок у тих обсягах, що раніше. Передбачалося, що як країна ми торгуватимемо зі світом, але наразі тільки побільшало тяганини з документами, і бізнеси зазнають збитків. Казна-що», — зазначає чоловік.

Податки, мита та збори

Інші компанії кажуть те саме: в Євросоюзі є ринок і покупці для їхніх товарів, але нові митні правила роблять торгівлю невигідною. Пакунки як до, так і з Британії не лише доходять зі значними затримками, але й обкладаються значними податками, митами та зборами. Це стосується не лише покупок, але й подарунків. При цьому дізнатися суму цих доплат заздалегідь не може ані покупець, ані продавець — це приховані витрати.

Чимало хто просто перестав купувати речі у Британії та просить близьких не надсилати більше подарунків — як одна іспанка, що мусила сплатити 20 фунтів за посилку від матері з книгами й листівкою з оголошеною вартістю 35 фунтів. Одна жителька Лондона замовила з ЄС пальто вартістю 200 фунтів, і кур’єр запросив з неї додатково 82 фунти.

Антиміграційні правила проти фахівців

Ще одна проблема — брак кваліфікованих працівників, з яким зіткнулися британські компанії. Адже після Брекзиту міграційні обмеження значно посилилися.

Так, директор лоукостера easyJet Йохан Лундгрен заявив, що авіакомпанія відхиляє 35-40% заявок від громадян ЄС через відсутність у них дозволів на роботу в Британії, коли раніше ця частка складала 2-2,5%. Через це перевізник страждає на дефіцит персоналу, що своєю чергою впливає на регулярність рейсів.

Глобальні наслідки видно не відразу

За прогнозом ОЕСР, наступного року зростання економіки Великої Британії сповільниться найбільше з-поміж країн G20 — звісно, після Росії, яка вирішила закопати свою економіку в українських степах. Також передбачається, що в довшій перспективі британське ВВП скоротиться на 4% внаслідок Брекзиту. Вже зараз Королівство пасе задніх серед країн G7 за темпами відновлення після пандемії.

Фото: Alexander Andrews / Unsplash

Аналітичний Центр європейських реформ порахував, що на кінець минулого року британська економіка була на 5% — або на 31 мільярд фунтів — менша, ніж якби країна лишилася в ЄС.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button