Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23499 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: chernihiv.vision

Українська студія дизайну та архітектури Yakusha Design створює концепцію розвитку Чернігова, яка включає малоповерхову забудову, розвиток рекреаційних зон, автономні житлові квартали.

Наразі до команди доєдналося більше 60 різних спеціалістів, як чернігівців, так і з інших міст та країн. Серед партнерів: чернігівські організації Еко місто, Chernihiv.IT, проєктна команда Bike City consulting, Національний університет «Чернігівська політехніка», Чернігівська міськрада та інші.

Концепція ще в розробці, на етапі візуалізації. Її вже презентували меру Владиславу Атрошенку. За словами архітекторки Вікторії Якуши, гроші на реалізацію ще треба буде шукати, а на втілення у життя треба буде не менше десяти років.

Ціль проєкту, як розповідають розробники, – переосмислення і розвиток Чернігова як сучасного міста, побудованого навколо людей. Чернігів має стати історико-екологічним центром, в якому буде збережена історична спадщина і природа. Фахівці хочуть вирішити питання безпеки, відтоку молоді, хаотичної забудови, заторів, загазованості, екології та енергоефективності.

Архітектори пропонують реалізувати концепцію «15-хвилинне місто», яка передбачає комфортну інфраструктуру, щоб дістатися до роботи/дому/освіти/покупок/культурних заходів протягом 15 хвилин.

Проєкти інфраструктури і мобільності:

  • створення більшої кількості громадських просторів для взаємодії, спілкування, занять спортом, активного відпочинку на вулиці;
  • повноцінний перегляд інфраструктурної мережі і потоків руху;
  • пропрацювання всього міста на безбар’єрність;
  • ревіталізація окремих частин промислової зони (сучасні культурні центри, бібліотеки у старих заводських будівлях для задіяння наявного простору в центральній частині міста.

Річку Стрижень пропонують розчистити, встановити фільтраційні мембрани, створити безбарєрний доступ до водойми.

Річка Стрижень

Зелені та екологічні проєкти:

  • концепція «Міський сад», збільшення та розширення зелених насаджень вздовж вулиць, «зелені коридори»;
  • розвиток екотуризму: карти міст, оздоровчі, туристичні маршрути;
  • об’єднання зелених зон річкового порту, міського пляжу та протилежних берегів річки Десни;
  • будівництво екопоселень;

Автори концепції пропонують зробити місто вуглецево-нейтральним. Для цього потрібно розвивати веломережу та громадський транспорт, обмежити використання власних автомобілів, а особливо у центрі міста, та модернізувати ТЕЦ.

Екологічні рішення:

  • енергетичний аудит старих будівель;
  • впровадження новітніх технологій виробництва електроенергії, опалення та енергозбереження (сонячні батареї, вітряки, сучасні матеріали);
  • повторне використання руйнувань та місцевих матеріалів при будівництві багатоповерхових новобудов та екопоселень;
  • використання рослинного забруднення повторно (водоростей, мулу і всіх рослинних відходів з річок, переробка і виробництво паперу тощо).
  • забезпечення системи сортування сміття, сміттєпереробний завод.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button