Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Анотаційна дошка на площі Льва Толстого. Фото: Вікіпедія

Експертна група з перейменувань опрацювала результати голосування та визначила назви вулиць та площ Києва, які подадуть на розгляд депутатів міської ради. Про це повідомив голова топонімічної комісії, історик Олександр Алфьоров.

За його словами, комісія керувалася такими критеріями:

  • усунення дубляжів у назвах;
  • відповідність історичному ландшафту Києва;
  • преференції для видатних українських діячів та мешканців або уродженців Києва над іноземними діячами (наприклад, для вулиці Марії Боровиченко комісія обрала назву на честь Віри Ґедройць, хоча кияни проголосували за Умберто Еко — ред.);
  • позбавлення від малозначних і абстрактних назв або назв, які дезорієнтують через невідповідність до географічних чи топонімічних прив’язок тощо.

Алфьоров опублікував повний список майже 300 нових назв, які будуть рекомендовані на розгляд Київраді.

Так, площу Льва Толстого пропонується перейменувати на площу Гетьмана Павла Скоропадського (нагадаємо, що начальник Київського метрополітену подав до ради проєкт рішення про перейменування станції на цій площі на «Василя Стуса»). Вулиці Льва Толстого рекомендують дати назву Українських Героїв.

Вулицю Московську, що йде від Арсенальної площі, перейменують на Князів Острозьких, бульвар Перова — на Георгія Нарбута, вулицю Маршала Малиновського — на Героїв полку «Азов», Мінський проспект — на Литовський.

Американського письменника Теодора Драйзера вирішили замінити на експрезидента США Рональда Рейгана, а французького автора Ромена Роллана — на Жуля Верна. Вулицю Достоєвського пропонують перейменувати на вулицю Енді Воргола, також можуть з’явитися вулиці Рея Бредбері, Рене Декарта, Астрід Ліндґрен, Джорджа Орвела, Байрона.

Вулиці Маяковського та Цвєтаєвої можуть отримати назви проспект Червоної Калини та вулиця Олександри Екстер відповідно.

Хоча перегляду зазнали топоніми, пов’язані з Білоруссю, серед рекомендацій комісії — дати вулиці Астраханській назву на честь революціонера ХІХ століття Кастуся Калиновського, який вшановується білоруськими опозиціонерами. На боці України зараз воює білоруський полк імені Калиновського.

Також рекомендується перейменувати вулицю Сім’ї Хохлових на Ґарета Джонса, Маршала Якубовського — на Героїв Маріуполя, проспект Гагаріна — на проспект Леоніда Каденюка. Вулиця Волгоградська біля Протасового Яру отримає назву на честь загиблого київського активіста Романа Ратушного.

Голосування за нові назви київських вулиць провели з другої спроби, обидві з яких зазнали критики. Так, друге опитування запустили в застосунку «Київ Цифровий» і тривало воно лише п’ять днів. Не всі змогли проаналізувати список із майже 300 топонімів, до кожного з яких додавалися по 5-15 варіантів заміни. Тож назви на початку списку отримали в середньому більшу кількість голосів, до кінця чимало хто просто не дійшов.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button