Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Helena Lopes / Unsplash

Нідерланди стануть першою країною, що законодавчо закріплює право працівників працювати з дому. Відповідний проєкт ухвалив парламент, повідомляє BBC News Україна.

Законопроєкт зобов’язує роботодавців дозволяти працювати з дому, якщо це можливо за специфікою роботи. Якщо його підтримають і в сенаті, приклад Нідерландів захочуть наслідувати й сусідні країни, а отже трудове законодавство в усій Європі радикально зміниться, вважають оглядачі.

«Я переконаний, що законодавці по всьому світу уважно вивчать закон у Нідерландах і замисляться про можливість запровадити подібні норми у своїх країнах», — вважає юрист компанії Vinson and Elkins Мартін Лафф.

Чимало компаній у світі вже переводять працівників на гібридний графік: коронавірус підштовхнув працедавців до більшої гнучкості. Так, у Великій Британії за рік пандемії кількість тих, хто регулярно працювали з дому, зросла втричі.

Александра Карн із юридичної компанії Keystone Law натомість вказує, що закон, який ухвалють у Нідерландах, не гарантує право працювати віддалено. Ідеться радше про право запитати роботодавця про можливість працювати з дому. Теоретично керівництво може в цьому відмовити.

З іншого боку, на думку юристки, роботодавцю буде складно аргуметувати відмову, особливо після досвіду пандемії, який довів, що ефективна робота з дому можлива. Вона зазначає, що у світі вже відбулися культурні зміни, які матимуть влпив на умови праці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button