Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Семен Широчин

Шостого липня постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин погодила проєкт рішення про затвердження програми комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду міста. Проєкт рішення «не потребує громадського обговорення».

«Це одна з тем, яку забудовники пробували протягнути протягом останніх мінімум шість років. У Києві вирішили навіть не чекати голосування за нову редакцію закону, а просто визначити “будинки під знос” наперед», – коментує дослідник житлової політики Павло Федорів.

Програму розробило приватне підприємство «Інститут Урбаністики». Кінцевим бенефіціаром компанії є Вячеслав Бондарчук, він також є керівником «Терра Проджект», яка значиться засновником «Інституту Урбаністики». За даними журналістів «Наші гроші», «Терра Проджект» пов’язана Андрієм Вавришем, власником Saga Development.

«Зазначений проєкт рішення підготовлено з метою прискорення комплексного вирішення питань оновлення кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду міста, розвитку інфраструктури, забезпечення комфортних умов для проживання мешканців міста Києва, шляхом реалізації проєктів комплексної реконструкції кварталів, які підлягають першочерговій комплексній реконструкції відповідно до зазначеної програми», – йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Спальні райони та хрущовки стануть «гетто», тільки якщо це постійно повторювати

Документ передбачає запровадження алгоритму прийняття рішення щодо реконструкції застарілого житла, об’єктів соціально-транспортної інфраструктури, удосконалення процедур компенсацій власникам старого житла, різні варіанти їхнього відселення під час проведення реконструкції, розширений список джерел фінансування проєктів та інше.

Загальний обсяг застарілого житлового фонду Києва складає 5 395 будинків, у яких проживає понад 566 тисяч осіб. Вказані будинки фактично вичерпали свій експлуатаційний ресурс та мають незадовільний технічний стан.

29 квітня на сайті Мінрегіону з’явився новий проєкт закону про реконструкцію застарілого житлового фонду. На думку Федоріва, зміни не дозволять ефективно вирішити проблему застарілого житла, адже вони спрямовані на боротьбу з наслідками проблеми, а не з причиною: нездатністю власників помешкань утримувати та ремонтувати своє житло. Ухвалення такого закону буде помилкою, тому що утримання і ремонт будинків повинні бути частиною комплексної державної житлової політики.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button