Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: naiukraine.com

Голосіївський районний суд Києва заарештував облігації ТОВ «ТРЦ Лавина», власника столичного торговельно-розважального центру Lavina Mall, на суму 961,7 млн гривень. Про це йдеться в ухвалі суду від 11 травня.

10 травня ТРЦ Lavina Mall відновив роботу після майже тримісячної паузи. Наступного дня, 11 травня, суд заарештував випущенні у 2018–2019 роках облігації ТРЦ на майже 962 млн гривень. Причина — підозра у фальсифікації фінансової звітності та відмиванні грошей.

У рішенні суду йдеться, що низка компаній вступили в змову зі співробітниками Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, та організували схему використання цінних паперів для фальсифікації запасу платоспроможності страховиків. Так фінустанови формували фіктивні доходи та виводили кошти у неконтрольований державою обіг. 

З 2018 року організована схема здійснювалася з метою збільшення витрат і скорочення податкового навантаження. При цьому за останні три роки встановлено зниження основних фінпоказників діяльності «ТРЦ Лавина», а також отримання збитків у 2020 році. Причина, на думку правоохоронців, полягає у неринкових ставках дохідності.

Ці облігації купувалися та продавалися фінансовими компаніями та фізособами на позабіржовому фондовому ринку з великими знижками чи націнками. Ціни на них коливалися від 0,01% до 1500% від номіналу. Тобто облігацію за 1000 гривень, наприклад, можна було купити за десять гривень та продати за 1,5 млн гривень, заробивши величезний прибуток, пише «Ліга».

Правоохоронці наголошують, що 100% власником «ТРЦ Лавина» є кіпрська компанія «Іксорія Бізнес Лімітед», чиїм бенефіціаром є громадянин РФ. За даними публічних реєстрів, власник — Вагіф Алієв через кіпрську компанію. ТРЦ Lavina Mall входить до групи компаній Mandarin Plaza. У відкритих джерелах Алієв згадується як український бізнесмен туркменського походження. Водночас у публічних реєстрах (Опендатабот та YouControl) його позначено як громадянина РФ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button