Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Тестування марсохода в пустелі Атакама, Земля. Фото: Cmglee / Вікіпедія

Російське вторгнення в Україну впливає й на технології. Порушуються логістичні ланцюжки, одні компанії виходять з російського ринку, інші призупиняють проєкти та перелаштовують роботу, йдеться у матеріалі Liga.Tech.

Європейське космічне агентство скасувало запуск марсохода Rosalind Franklin, який мав у вересні вирушити на Марс. Вчені працювали над цим проєктом 20 років.

У місії на Марс брала участь російська сторона, яка мала допомогти з запуском і платформою для посадки та надати радіоактивні обігрівачі для батарей «Розалінди». Війна проти України зробила цю співпрацю неприпустимою. ЄСА міркує, як реалізувати проєкт самостійно або у співпраці з NASA. Припускають, що марсоход зможе вирушити на Марс у 2028 році.

Через війну виник глобальний дефіцит чипів. На дві українські компанії — «Інгаз» та «Кріоін» — припадає близько половини світових постачань газоподібного неону, необхідного для виробництва напівпровідників. Цю речовину використовують для живлення лазерів, що витравлюють маркування на комп’ютерних чипах. Ці компанії, що базуються в Маріуполі та Одесі, припинили діяльність.

Крім того, близько третини світового запасу паладію виробляє Росія. Це рідкісний метал, що використовується в сенсорних чипах і деяких типах комп’ютерної пам’яті.

Продажі смартфонів у світі в першому кварталі знизилися на 11% — це найбільше за останні роки падіння. До нього призвів сплеск інфляції через бойові дії в Україні. Через падіння попиту Apple скорочує випуски iPhone SE на 20%, а також AirPods. Так само скорочує виробництво смартфонів Samsung: на складах дистриб’юторів накопичилися рекордні 50 мільйонів нерозпроданих смартфонів.

Meta скорочує плани найму нових співробітників щонайменше на 30%. Марк Цукерберг він назвав ситуацію «одним із найгірших спадів, які ми бачили в новітній історії». У компанії зазначають, що зростання уповільнилося через втрату доходів у Росії та зниження попиту на рекламу в Європі.

Після виходу з російського ринку Netflix втратив 700 тисяч передплатників, але це дуже дрібна частка з понад 221 мільйона підписників у всьому світі. Втім, з початку року акції Netflix впали на 70%, що в компанії пов’язують із війною. Залучити нових глядачів планують за допомогою зниження вартості підписки та водночас запровадження реклами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button