Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На «Суспільному» відбулась прем’єра документального фільму «Спадок Терещенків» про династію українських мільйонерів ХIХ — ХХ століть. Серіал можна подивитися на Ютуб-каналі «Суспільне Культура».

Вісім 26-хвилинних серій послідовно розповідають про декілька поколінь Терещенків. Сюжет побудований так, що кожен епізод можна дивитись окремо — буде зрозуміло, про що йдеться. У центрі кожної серії — окремий представник Терещенків або якийсь аспект їхньої історії. Завершує цикл серія про руйнування династії, втрату її бізнесу та майна.

Фільм ілюстрований архівними фотографіями й відеокадрами, інфографікою, знімався в багатьох місцях сучасної України, в ньому використані інтерв’ю понад двох десятків експертів. Автори серіалу – Вячеслав Пономарьов та Наталка Пономарів. Ідея зйомок виникла після відвідин руїн палацу Терещенків на Житомирщині.

За словами керівництва Суспільного, вони вагалися, чи доречно випускати серіал про культуру та історію під час війни, адже історія Терещенків — історія російських дворян, які були українцями.

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті, назвав «Спадок Терещенків» «один із найкрутіших українських документальних фільмів останніх років».

Про операторську недбалість, особливо у музеях і храмах, й недоречний музичний супровід написала лекторка, співробітниця Культурно-мистецького центру Діана Клочко. Також вона помітила, що у серіалі не згадали, в якому стані знаходяться два будинки Терещенків на бульварі Шевченка в Києві.

«На жаль, не вистачило бажання (сміливості?) проговорити цю ганебну історію, тому так ескізно, напівнатяком і звучить тема стилізацій будинків, що їх зводили Терещенки для себе», – прокоментувала мистецтвознавиця.

Професорка кафедри української філософії та культури КНУ Шевченка Наталія Кривда, яка коментувала деякі епізоди, написала, що серіал актуальний та демонструє «поєднання потужного бізнесу і здорового патріотизму, щирої віри в місію, приклад відповідальності і постійної роботи задля суспільного блага».

Загалом глядачі позитивно оцінили документальний серіал. У коментарях неодноразово можна прочитати про те, що в Україні «нарешті навчились знімати документальне кіно». Коментатори висловлюють бажання й надалі дивитися історичний контент.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button